Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

NA SVEUČILIŠTU U ZADRU JE PREDSTAVLJENA KNJIGA "TOPONIMIJA OTOKA PAGA"

AddThis Social Bookmark Button

Na Sveučilištu u Zadru predstavljena je knjiga "Toponimija otoka Paga", peta knjiga iz biblioteke "Onomastica Adriatica" koju izdaje Centar za jadranska i onomastička istraživanja, osnovan 2003. na Sveučilištu u Zadru. Knjiga je predstavljena u srijedu u Svečanoj dvorani, pozdravnu riječ održao je prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić.

Knjigu su predstavljali i prof. dr. sc. Vladimir Skračić, voditelj Centra, prof. dr. sc. Damir Magaš, prof. dr. sc. Milenko Lončar i mr. sc. Ivo Oštarić.
Prorektor Faričić istaknuo je odmah na početku kako je ova knjiga poticaj drugima u očuvanju kulturne baštine otoka.
- Ova knjiga je jedan mini jubilej, peta u nizu toponimijskih knjiga koje izdaje Centar. Nešto je veća od ostalih, no naravno razlog je i taj što je posvećena otoku Pagu koji se može promatrati i kao mali kontinent, rekao je Faričić.
- Kada bismo govorili o ovoj knjizi mogli bismo reći da je to jedan zahvat cjelokupne paške prošlosti i da se temelji na dva stupa: jedan je domaći kojeg predstavlja gospodin Oštarić, sa svim drugim Pažanima zastupljenima u ovoj knjizi, i drugi je naravno profesor Skračić koji je predvodio i dosadašnje publikacije i pokrenuo jedan zamašnjak koji se vrti velikom brzinom, zaključio je Faričić.
Skračić je odmah na početku najavio planove za daljnji rad Centra istaknuvši kako su se radom na toponimiji otvorile brojne mogućnosti za druge projekte.
- Ideja projekta bila je da se u zadnji čas pokuša prikupiti dio jezične građe koja se odnosi na toponime, prije nego nestane i posljednji govornik. Jasno je da taj posljendnji znači simbolično, no u nestanku mnogih zanimanja nestala je i potreba da se mnogi predmeti i zanimanja imenuju, naglasio je Skračić. Sukladno tome u toponimiji jadranskog otočja istraživači su krenuli od najslabije napučenih otoka gdje je i ugroza bila najveća.
Skračić je naglasio kako sakupljanjem toponima stvaramo registar naše prošlosti što je važno, ne samo na lokalnoj, nego i na nacionalnoj razini.
Detaljnije o različitim aspektima knjige govorili su prof. dr. sc. Damir Magaš, prof. dr. sc. Milenko Lončar i mr. sc. Ivo Oštarić.

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika