Petak, Rujan 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PROF. DR. IVO JOSIPOVIĆ, PREDSJEDNIK RH: EU PODRŽAVA ČUVANJE NACIONALNE KULTURE I NJENE AFIRMACIJE

AddThis Social Bookmark Button

Uskoro će građani Republike Hrvatske na referendumu odlučiti žele li priključenje Europskoj uniji ili to ne žele. Mišljenja o pridruživanju europskoj zajednici naroda su različita što je legitimno, opravdano i razumljivo. Na temu referenduma na Facebooku je postavio status i prof. dr. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Dagi prijatelji, s pažnjom pratim vaše pozitivne i negativne reakcije, vaše brige i nadanja pred referéndum o ulasku RH u EU. Želim vam se pridružiti u raspravi o EU i podijeliti s vama neke od osnovnih teza na kojima temeljim svoju podršku hrvatskom članstvu u EU.

Ulaskom u EU ne gubimo suverenitet. EU nije država, ona je zajednica svojom voljom udruženih ravnopravnih i suverenih država i naroda.

U EU svaka država u procesu odlučivanja ima jedan suvereni i ravnopravni glas.

Ulazak u EU kao zajednicu država i naroda će nam trajno osigurati mir i sigurnost. To je preduvjet za gospodarski, kulturni i svaki drugi razvoj.

Europska unija je zajednica vrijednosti. Vladavina prava je jedna od temeljnih vrijednosti koja građanima pruža jednake šanse za uspjeh.

Građani Europe su slobodni građani u svakom pogledu. Imaju pravo na vlastito mišljenje i izgovorenu riječ i političko i vjersko opredjeljenje, te njihovo slobodno iskazivanje. EU je po razini demokratskih sloboda i prava građana među vodećima u svijetu.

Prostor slobode u Europi je i prostor solidarnosti što podrazumijeva brigu za nacionalne interese, ali i financijskim mehanizmima dostupna pomoć onima koji su slabiji i nerazvijeniji.

Hrvatska kao dio Europe u globaliziranom svijetu. Efekte globalizacije ne možemo zaustaviti na svojim granicama, zajedno ih možemo neutralizirati, čak i iskoristiti za vlastiti razvoj.

EU je jedinstveno uređeno zajedničko tržište od 500 milijuna stanovnika.Tržišno gospodarstvo danas je jedini poznati i prihvatljivi model koji u današnjem svijetu nema alternative. Hrvatskoj će kao novoj članici biti na raspolaganju značajna sredstva iz EU fondova za razvoj gospodarstva.

EU je ravnopravna zajednica naroda, jezika i kultura. Hrvatski će postati službeni jezik zajednice.

U EU ne postoji “zajednička kulturna politika” ali postoje fondovi i programi koji podržavaju čuvanje nacionalne kulture i njezinu afirmaciju u zajednici.

EU potiče razvoj nacionalnih obrazovnih sistema i znanosti, a kroz financiranje mnogobrojnih obrazovnih programa i razmjene studenata stvara prostor za mladu generaciju otvorenu novim znanjima, tehnologijama i vještinama, sposobnu da se nosi s izazovima budućnosti.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika