Petak, Rujan 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

NI TRI GODINE NAKON DONOŠENJA ODLUKE O OSNIVANJU PAG JOŠ NEMA DOM ZDRAVLJA

AddThis Social Bookmark Button

Ni tri godine nakon što je Županijska skupština donijela Odluku o osnivanju Doma zdravlja Pag, ta institucija nije utemeljena. Nakon rasprava, dopisivanja između liječnika ambulante u Pagu i Županijskog poglavarstva te nakon što su građani Paga potpisivali peticiju za povratak Doma zdravlja donesena je Odluka o osnivanju Doma zdravlja. Ta je odluka trebala je označiti kraj agonije paškog zdravstva. Međutim, Pag  još uvijek nema Dom zdravlja jer Darko Milinović, bivši ministar zdravstva i socijalne skrbi nije izdao Rješenje o početku njegova rada. Nejasno je zašto je bivši ministar Milinović tako postupio jer je Pag posjetila komisija ministarstva i HZZO-a koja je utvrdila kako su ispunjeni svi uvjeti za osnivanje Doma zdravlja Pag, a nakon toga rješenje ministra je trebala biti samo formalnost.
-Napravljene su sve predradnje za osnivanje Doma zdravlja, međutim, Dom zdravlja nije mogao početi raditi jer bivši ministar Milinović nije izdao rješenje o početku rada Doma zdravlja pod izgovorom kako Pag nema formiranu službu hitne medicinske pomoći, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Zanimljivo je da je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi službu hitne medicinske pomoći utemeljilo u Novalji. Upravo zbog toga mnogi u Pagu smatraju kako je Dom zdravlja Pag žrtva pozadinskih, političkih igara kojima se pogodovalo Gradu Novalji. Naime, otok Pag  je podijeljen na Zadarsku i  Ličko-senjsku županiju. Grad  Pag, Općina Povljana i  Općina Kolan pripadaju Zadarskoj, a Grad Novalja pripada Ličko-senjskoj  županiji. U Pagu se procjenjuje kako je bivši ministar Milinović pomagao Novalji, a odmagao Pagu koji se nalazi u Zadarskoj županiji. Razloga za sumnju ima dovoljno, a posebice jer Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nije nikada, barem ne javno, dalo odgovor na pitanje zašto se ne izdaje rješenje o početku rada Doma zdravlja Pag. No, na ta je pitanja trebalo odgovoriti jer je ambulanta u Pagu nadležna za tri jedinice lokalne samouprave, za Grad Pag, Općinu Povljana i Općinu Kolan, a i ljeti i zimi ima više korisnika zdravstvenih usluga nego Dom zdravlja Novalja.
-Grad Pag je turističko područje na kojem svakog ljetnog dana boravi i do dvadeset tisuća turista, a zdravstvene usluge koristi i oko pet tisuća stanovnika Paga. Uz to, ambulanta u Pagu je nadležna i za Općinu Povljana i Općinu Kolan. To je veliko područje s velikim brojem korisnika zdravstvenih usluga i četiri liječnička tima u ambulanti u Pagu samo uz nadljudske napore uspijevaju obavljati svoj posao, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Nakon što je Zadarska županija donijela Odluku o osnivanju Doma zdravlja Pag imenovano je Upravno vijeće, napravljen je Statut, imenovan je privremeni ravnatelj, Dom zdravlja je upisan u sudski registar, napravljen je pečat. No, sve je to uzaludno je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nije izdalo rješenje o početku rada Doma zdravlja Pag.
    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika