Četvrtak, Prosinac 03, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

BOGATSTVO TRADICIJE I OKUSA-PROIZVODI BENEDIKTINSKOG SAMOSTANA SV. MARGARITE U PAGU DOBILI SU NOVU AMBALAŽU

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu je obiteljske proslave u prigodi krštenja, prve pričesti, krizme i vjenčanja teško zamisliti bez baškotina, koludraške štrike i kolacića, tri proizvoda koje rade vrijedne koludrice Benediktinskog samostana Sv. Margarite u Pagu. Baškotin, koludraška štrika i kolacić su ove godine dobili oznaku Hrvatski otočni proizvod, ali i novu ambalažu.

 

Naime, benediktinke su svoje proizvode odlučile stavljati u vrlo lijepu, atraktivnu ambalažu. Stavljeni u posebnu ambalažu samostanski proizvodi se mogu koristiti kao jelo, piće, ali i kao vrlo lijep suvenir ili vrijedan poklon.  
-Napravili smo nove etikete i pakiranja za proizvode koje radimo. Proizvodi će se prezentirati u atraktivnim ambalažama u kojima istinski lijepo izgledaju. Za sada naše proizvode umotavamo u novu ambalažu samo za posebne prigode i po narudžbi. U skoroj budućnosti bit će različitih ambalaža, posebno za baškotine. Imamo grafičko rješenje, ali sve ovisi o potražnji za pojedinom vrstom ambalaže. Ambalaža i marketing puno znače, kaže časna sestra Benedikta Halilović.
Etikete i ambalaža su rađeni na način koji proizvode Benediktinskog samostana Sv. Margarite čini prepoznatljivima.
-To što radimo je i u korist grada Paga i njegove promidžbe. Želimo pomoći gradu da se kulturno izdiže i postane centar kulturne i vjerske baštine. Vjerske, kada govorimo o samostanu, ali i kada govorimo o Starom gradu koji treba učiniti Marijanskim svetištem, najvećim u županiji. Pag ima bogatu povijest i svoju priču zanimljivu posjetiteljima. Moramo raditi na promidžbi Paga, koristiti sva sredstva kulturne baštine, slijediti povijesni trag Paga i na taj način zainteresirati posjetitelje. Uvijek se iznova trebamo pitati što možemo ponuditi, kaže časna sestra Benedikta Halilović.
Uz baškotin, koludrašku štriku i kolacić u Pagu su izuzetno cijenjeni i drugi samostanski proizvodi, travarica, pandešpanj i rafioli, a svi se ti proizvodi rade po staroj recepturi. Benediktinkama je nedavno vraćena nacionalizacijom oduzeta zgrada u Koludraškoj ulici koja se naslanja na samostan. U toj zgradi benediktinke će urediti novi pekarski pogon u kojem će raditi i neke nove proizvode.

-Baškotini su vrlo traženi. Recimo, kod baškotina se moramo držati tradicionalne recepture i oni su uvijek jednake veličine. No, možemo napraviti i neke promjene. Na primjer, jednom smo napravili baškotine manje od uobičajenih i to je bilo vrlo dobro prihvaćeno, kaže sestra Benedikta Halilović.

U novom pekarskom pogonu u Koludraškoj ulici moći će se raditi baškotini različitih veličina, ali će se i neki drugi proizvodi moći drugačije oblikovati. Proizvodnja će se temeljiti na staroj recepturi, ali će proizvodi oblicima biti raznovrsniji. Uz to će se stavljati u posebnu ambalažu, što se prije nije radilo.

Uređenje zgrade i pekarskog pogona ovisit će o financijskim sredstvima. Benediktinke traže pomoć od raznih fondova i vjeruju kako će uspjeti prikupiti sredstva i ostvariti svoj veliki projekt. Proizvodi Benediktinskog samostana Sv. Margarite, stavljeni u atraktivne omote i ambalažu, uz pašku čipku, postat će jedan od najljepših suvenira Paga. Benediktinski samostan Sv. Margarite utemeljen je u 14. stoljeću, u vrijeme dok se Pag nalazio na današnjem arheološkom području Stari grad.

Kroz gotovo sedam stoljeća benediktinke su bile vrijedne čuvarice tradicije grada Paga. Uz duhovni rad, brinule su se o mnogim vrijednim zapisima i predmetima i sačuvale ih, u 16. stoljeću su organizirale školu za djevojčice u kojoj se podučavalo šivanje čipke, utemeljile su prvi dječji vrtić u Pagu, za vrijeme Drugog svjetskog rata brinule su se o siromašnima i o djeci, za vrijeme Domovinskog rata su prikupljale humanitarnu pomoć.

Tihe i marljive, paške benediktinke su neizostavni dio duše grada Paga. Tradiciju svojih prethodnica čuvaju i nastavljaju današnje benediktinke koje se na ponos samostana i cijelog Paga trude ponudu svojih tradicionalnih proizvoda prilagoditi novim vremenima.


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika