Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PRORAČUN PAGA OPTEREĆEN JE OBNOVOM MOSTA KATINE I LOŠOM NAPLATOM KOMUNALNE NAKNADE

AddThis Social Bookmark Button

Proračun Paga za ovu godinu iznosio je 34 milijuna kuna, međutim prijedlog proračuna za iduću godinu bit će za oko deset milijuna kuna manji i u skladu s prihodima koje grad Pag može ostvariti. Gradski proračun najviše opterećuje obnova starog mosta Katine koju je trebala sufinacirati država i loša naplata komunalne naknade.
-Razlog za smanjenje proračuna u odnosu na prošlu godinu je taj što nismo dobili sredstva iz državnog proračuna koje smo trebali dobiti, a uz to imamo velikih problema s prihodima od komunalne naknade jer se u Pagu izdaje vrlo malo građevinskih dozvola. Uz to, za ovu godinu smo planirali više sredstava od poreza na prodaju nekretnina od onoga što smo ostvarili tako da ćemo i te prihode staviti u realnije okvire, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Obnova mosta Katine je veliki projekt. Vrijednost radova iznosi oko 11 milijuna kuna, a polovicu sredstava je trebalo osigurati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje to nije učinilo. Zbog toga obnovu mosta financira grad Pag, a do sada je plaćeno osam milijuna kuna što je za paške prilike golem iznos.
-Plaćanje obnove mosta je veliki problem s kojim smo se suočili nakon što nam ministarstvo nije dostavilo sredstva. Velik dio proračunskih prihoda morali smo usmjeriti na plaćanje radova na mostu što nam je onemogućilo ostvarenje nekih drugih projekata koje smo namjeravali raditi, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Grad Pag i izvođač radova na mostu, tvrtka „Ploter“ iz Zadra, sklopili su ugovor prema kojem će se obnova mosta završiti do proljeća iduće godine, a preostalih oko 3, 5 milijuna kuna Grad Pag će platiti u dvije godine. Drugi veliki problem je prihod od komunalne naknade. Nekada se u Pagu izdavalo i do 200 građevinskih dozvola godišnje, no ove godine navodno ih je izdano tek dvadesetak. Prihodi od komunalne naknade ove su godine iznosili 1, 5 milijuna kuna što je znatno manje od planiranog. Grad Pag je nadležnim županijskim institucijama predložio zapošljavanje još jednog djelatnika na izdavanju građevinskih dozvola kojeg bi plaćao grad Pag, ali do sada nije stigao nikakav odgovor.
-Spremni smo plaćati jednog djelatnika jer bi se na taj način izdavalo više građevinskih dozvola i to bi nam se dugoročno isplatilo. Županija ne bi imala nikakve troškove, ali svejedno naš prijedlog do sada nije prihvaćen, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Problemi s proračunom ipak neće utjecati na ostvarenje nekih važnijih projekata u Pagu kao ni financiranje nekih za Pag važnih programa kao što su Međunarodni festival čipke, ljetni kulturni i zabavni programi, projekt „Pag-srednjevjekovni grad“, ljetni i zimski karneval.  
-Mogli bi napraviti znatno više, ali zbog toga što nam iz državnog proračuna nisu isplaćena sredstva koja su trebala biti isplaćena, kao i zbog toga što se izdaje vrlo malo građevinskih Grad ne ostvaruje prihode kakve bi mogao ostvarivati, a obveze moramo podmirivati. Iz tih razloga, na koje ne možemo utjecati, proračun za iduću godinu bit će manji od proračuna za ovu godinu, rekao je gradonačelnik Fabijanić.    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika