Srijeda, Prosinac 02, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

JOSIP PORTADA: "CVIJET KAMENA-PRIČA O PAŠKOJ ČIPKI", PRVA MONOGRAFIJA PAŠKE ČIPKE

AddThis Social Bookmark Button

Nova knjiga Josipa Portade „Cvijet kamena-priča o paškoj čipki“ prva je monografija o paškoj čipki, rukotvorini koja se u Pagu izrađuje pet stoljeća i koja je uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Izdavač je Centar za kulturu i informacije Pag, a u tiskanju knjige pomogli su Zadarska županija i Grad Pag.

Urednica knjige je Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag. Knjiga „Cvijet kamena-priča o paškoj čipki“ ima 175 stanica i  ilustrirana je sa 208 fotografija. Podijeljena je u 22 poglavlja, među kojima su Legenda o paškoj čipki, Događaji vezani uz nastanak paške čipke, Čipkarstvo u Benediktinskom samostanu Sv. Margarite, Čipkarske škole u Pagu, Nacrti paške čipke, Zlatne ruke paških čipkarica, Vrste i oblici paške čipke, Dijelovi paške čipke, Pribor za izradu paške čipke, Postupak izrade paške čipke, Proslava 100 godina od utemeljenja Čipkarske škole, Društvo paških čipkarica „Frane Budak“ i Galerija paške čipke.

-Za izradu ove knjige, prve monografije paške čipke, trebalo je prikupiti brojne dokumente, zapise, fotografije, nacrte paške čipke i slično i na tome sam radio gotovo tri godine. U stvaranju priče o paškoj čipki savjetima su mi pomogle mnoge čipkarice na čemu sam im neizmjerno zahvalan.  Drago mi je što su upravo čipkarice dobro prihvatile knjigu jer njihov sud mi je najvažniji. Znao sam da će rad o paškoj čipki biti pod velikim povećalom javnosti u Pagu jer je paška čipka za Paškinje i Pažane nešto posebno. Upravo zbog toga sam pri obradi brojnih povijesnih dokumenata o paškoj čipki tražio i mišljenje stručnjaka, povjesničara i etnologa kako bi ova prva monografija o paškoj čipki bila vjerodostojna, a na taj način i korisna, rekao je Josip Portada.

 

 

Knjiga „Cvijet kamena-priča o paškoj čipki“ već se prevodi na ruski, a postoji veliko zanimanje i za prijevod knjige na češki, njemački i talijanski jezik. Novinar i publicist Josip Portada objavio je nekoliko radova  o Pagu, među ostalima „Prošlost Paga u slikama i zapisima“, „Paška Robinja-put do pamćenja“, „Rod kamena“, „Vodič kroz grad Pag“, „Frane Budak“ i Monografija otoka Paga.


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika