Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U PAGU SE ODRŽAVA 1. TURNIR OTOKA PAGA U BRIŠKULI I TREŠETI-NAJVEĆI KOJI JE IKADA ODRŽAN NA OTOKU

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Grada Paga, a u suorganizaciji Centra za kulturu i informacije i Mjesnog odbora Pag, u Pagu je počeo Prvi turnir otoka Paga u briškuli i trešeti na kojem sudjeluje pedesetak natjecatelja iz gotovo svih otočnih mjesta. To je po broju natjecatelja najveći turnir u tradicionalnim kartaškim igrama koji je ikada održan na Pagu.

Turnir će trajati gotovo tri mjeseca. Svi prijavljeni natjecatelji su u svojoj sredini  poznati kao vrlo dobri igrači trešete i briškule. Turnir je počeo u vedrom raspoloženju, javnim izvlačenjem parova u konobi „Bile“ u Veloj ulici u staroj jezgri Paga. Prijavljeni natjecatelji pažljivo su pratili izvlačenje jer nije svejedno u kojoj će se grupi igrati, odnosno s kim će igrati u prvom dijelu natjecanja. Izvučena su 24 para koja su podijeljena u četiri skupine, a unutar svake skupine svatko igra sa svakim. Taj dio natjecanja će najduže trajati. Dogovoreno je da igra traje jedan sat, međutim, već prve igre su potrajale znatno duže. Najbolji par iz svake skupine ulazi u slijedeće kolo.

 

 

SKUPINE:

A

1.Jure Žunić-Bibi Lumezi

2. Lorenco Paro-Stanko Skakelja

3.Josip Zubović Pipe-Zubović

4.Vladimir Kaurloto-Andrea Crljenko

5.Mladen Palčić-Luka Paro

6.Mario Fabijanić-Zoran Maržić

 

B

1.Paško Fabijanić-Marin Šćiran

2.Tino Herenda-Franči Radoslović

3.Marko Budan –Ivan Budan

4.Branimir Paro-Vidolin- Marin Fabijanić

5.Marko Maržić-Ivan Fabijanić

6.Branislav Batkovski-Danijel Persola

C

1.Ivica Bobić-Jasenko Herceg

2.Neven Zubović-Šime Zubović

3.Šime Vičević-Vjekoslav Šljivo

4.Branko Škoda-Emil Vičević

5.Damir Pernar-Andreja Crljenko

6.Željko Goleš-Arben Deda

 

D

1.Petar Oštarić-Tihomir Oštarić

2.Toni Sabalić-Željko Bistričić

3.Rajko Jurčević-Robert Jurčević

4.Ivan Dabo Đono-Jure Palčić

5.Ivan Sabalić-Jure Rakamarić

6.Goran Kustić-Marino Škoda

 

Natjecanje je počelo trešetom do 41 punta, a nastavilo se briškulom do četiri dobivene partije. Prema pravilima, ako je rezultat u trešeti i briškuli neodlučan parovi razigravaju trešetom do 41 punta. Igra se na dvije velike. Ukoliko jedan par zakasni više od petnaest minuta ili uopće ne dođe gubi partiju i protivnik  dobiva 2 boda. Pokušaj varanja kažnjava se diskvalifikacijom. Svaka pobjeda vrijedi dva punta, a ukoliko dva i ili više parova imaju jednak broj bodova uzima se u obzir međusobni omjer. Igru prate suci, odlični poznavatelji trešete i briškule, Šime Goleš i Jure Fabijanić. Oni će odlučivati u sporovima koji se u igri trešete i briškula često pojavljuju. Njihova će riječ u svakom sporu biti posljednja.

Turnir je počeo i održavat će se u konobi „Bile“ u Pagu svake subote i nedjelje osim za Badnjak i Božić te za Staru i Novu godinu. Prva nagrada iznosi 3. 000, druga 2. 000 i treća 1. 000 kuna, a nagrade osigurava Grad Pag. Novčane nagrade su dobar poticaj za igru, no sudeći prema reakcijama natjecatelja, ne i presudan. Na izvlačenju parova moglo se osjetiti kako će natjecateljima znatno više značiti više nego laskava titula najboljih igrača trešete i briškule na otoku.

-Zadovoljni smo velikim odazivom igrača na ovaj turnir jer to pokazuje kako se na Pagu njeguje tradicionalna igra trešete i briškula. Turnir će biti zanimljiv i napet jer su se prijavili iskusni igrači,  rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika