Nedjelja, Rujan 20, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ZABRINJAVAJUĆE: Pag je po indeksu starenja na trećem mjestu u Zadarskoj županiji

AddThis Social Bookmark Button

Na prvom mjestu uzroka smrtnosti na području Paga su bolesti srca i krvnih žila, na drugom mjestu su zloćudne novotvorine, a na trećem ozljeđivanje. Uz to, Pag je na trećem mjestu po indeksu starenja u Zadarskoj županiji, a od 2001. godine u Pagu je stalan negativan životni prirast.

Rečeno je to na predavanju što ga je u Gradskoj vijećnici u Pagu organizirao Zavod za javno zdravstvo iz Zadra predstavljajući tri nacionalna programa i to „Šećerna bolest-prevencija i rano otkrivanje“ i „Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke,“ o kojima je govorila dr. med. Ljilja Balorda i „Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva“ o kojem je govorila dr. med. Ana Petrić.
„Osobe koje imaju povišen šećer osam puta češće obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti,“ rekla je dr. med. Ljiljana Balorda. „Kod žena povišeni šećer uzrokuje pet puta veću opasnost od moždanog  udara. Povišen šećer oštećuje velik broj organa u tijelu i zato je potrebno rano otkrivanje i liječenje.“
Nakon predavanja posjetiteljima je besplatno izmjeren kolesterol, tlak, šećer u krvi, visina, težina te je napravljena procjena indeksa tjelesne mase. Nakon mjerenja organizirano je individualno savjetovanje s liječnikom.


 

 

                                                               

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika