Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

NA WORLD CHEESE AWARDSU SIR ŽIGLJEN SIRANE GLIGORA OSVOJIO JE PRESTIŽNO ODLIČJE- SUPERGOLD

AddThis Social Bookmark Button

Na World Cheese Awardsu koje je održano u Birminghamu u Engleskoj sir Žigljen proizveden u Sirani Gligora dobio je izuzetno veliku i prestižnu nagradu Supergold zahvaljujući kojoj je uvršten na listu "The World's Best 50 cheeses" na kojoj se nalaze poznati sirevi iz Italije, Engleske, Francuske, SAD, Australije i drugih zemalja.

Mljekarski tehnolog Ivan Gligora, vlasnik Sirane Gligira ima razloga za zadovoljstvo jer je sir Žigljen u cijelosti sam osmislio.  
-Sretan sam zbog velike nagrade jer sam sir Žigljen davno napravio, još prije šesnaest godina. Kada sam krenuo u samostalni posao, prvu godinu sam radio samo taj sir jer kao mali poduzetnik nisam mogao dobiti povjerenje proizvođača mlijeka na otoku. Zbog toga nisam imao dovoljno ovčjeg mlijeka za pravljenje Paškog sira i napravio sam sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka. Sir Žigljen je moj rad i radostan sam zbog najvećeg priznanja kojeg sir može dobiti, rekao je Ivan Gligora.
Sir Žigljen je Gligora zamislio kao dopunu u ponudi sireva na Pagu jer je  Paški sir sezonski proizvod kojeg se radi pet do šest mjeseci u godini. Sir Žigljen se radi od ovčjeg i kravljeg mlijeka s kontinenta i može se proizvoditi cijelu godinu.
-Mlijeko za sir Žigljen nabavljamo u Ravnim kotarima. Uvijek radimo s domaćom sirovinom, dakle s domaćim mlijekom po tehnologiji koja slijedi staru tradiciju izrade sira na otoku, navodi Gligora.
Naziv sira nije slučajno odabran.
-Žigljen je kamenita uvala, to je pravi otočni krajolik, a u toj je uvali prije dvadeset godina izgrađena luka koja otok Pag povezuje s kopnom. Sir Žigljen sam radio s puno ljubavi i želio sam mu dati naziv karakterističan za ovo naše područje. Mislim da sam dobro odabrao, navodi Gligora.
Ivan Gligora je prije petnaest godina, uz velika odricanja, pokrenuo vlastitu proizvodnju sireva. Utemeljio je „Sirenu-Malu siranu“ koja je 2002. godine dobila prvu zlatnu medalju za Paški sir. Od tada je Gligora na domaćim i međunarodnim natjecanjima za svoje sireve dobivao najviša priznanja. Prije dvije godine je uz pomoć sredstava iz SAPARD programa izgradio veliku siranu koja je danas jedno od najbolje opremljenih prehrambenih pogona u Hrvatskoj. Sirana Gligora je obiteljski posao u kojeg su uključeni svi članovi obitelji. Šime Gligora, sin Ivana Gligore je nakon završetka Agronomskog fakulteta postao izvršni direktor sirane. Uz Paški sir i Žigljen, Sirana Gligora proizvodi i sireve Kolan, Kozlar i Figurica. Za svoj Paški sir Ivan Gligora je dobio gotovo sve najveće svjetske nagrade i zbog toga ga je obradovalo što je na najvećem svjetskom natjecanju sireva dobio priznanje za još jedan proizvod, za sir Žigljen kojeg je sam osmislio.  


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika