Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

POČELO JE OSTVARIVANJE PROJEKTA "PAG-SREDNJEVJEKOVNI GRAD"-PRIKUPLJENA JE DOKUMENTACIJA O ODORAMA I PAŠKOJ ALCI

AddThis Social Bookmark Button

Prikupljanjem dokumentacije o odorama kakve su se u Pagu nosile u srednjem vijeku, počelo je ostvarivanje projekta „Pag-srednjevjekovni grad“. Cilj projekta je stvaranje nove slike o Pagu, kao gradu bogate prošlosti i bogate baštine od koje je velik dio tijekom vremena zaboravljen, ali je ostao zabilježen u povijesnim dokumentima.

 

U Centru za kulturu i informacije Pag održan je sastanak na kojem su, među ostalima, sudjelovali Martina Brčić, profesorica likovnog odgoja u Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca u Pagu i prof. dr. Miroslav Granić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zadru. Prof. dr. Miroslav Granić najveći je autoritet za srednjevjekovnu povijest, a osobito za povijest Paga. Pr. dr. Miroslav Granić je prikupio dokumentaciju na temelju koje će prof. Martina Brčić izraditi crteže srednjevjekovnih odora gradskih vijećnika, gradske straže, streličara, mornara, plemića, te odjeću pučana. Projekt „Pag-srednjevjekovni grad“ pokrenuo je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, a nositelj projekta je Centar za kulturu i informacije Pag. U ostvarenje projekta uključena je i Turistička zajednica Grada Paga. Prvi korak u ostvarenju projekta „Pag-srednjevjekovni grad“ je izrada crteža srednjevjekovnih odora i odjeće koji će se izložiti kako bi ih svi građani mogli razgledati.

Uz to, Centar za kulturu i informacije će organizirati i javno predstavljanje projekta „Pag-srednjevjekovni grad“. Po crtežima će se izrađivati odore i odjeća. Cilj projekta „Pag- srednjevjekovni grad“ je stvaranje nove slike o gradu Pagu, kao gradu bogate prošlosti i tradicije, ali i obnavljanje Paške alke. Paška alka se, prema zapisima M. L. Ruića, održavala na Velu Gospu. Jedno vrijeme Paška alka se održavala na središnjem trgu, a jedno vrijeme na Veloj ulici, od crkve Sv. Jurja do mosta Katine. Do sada je prikupljeno sve što je potrebno za obnovu Paške alke. Također je prikupljena i dokumentacija o natjecanjima streličara koja su u srednjem vijeku u Pagu bila iznimno popularna.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika