Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

S PREDIZBORNE TRIBINE ZELENE LISTE: U PAGU SE TREBA RAZVIJATI ZDRAVSTVENI TURIZAM

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu je održana predizborna tribina Zelene liste na kojoj je predstavljen program stranke te kandidati u 9. izbornoj jedinici Sanja Kolevski Želehovski, Atana Grbić Martinović i Mate Čurković. Na tribini je rečeno kako se Zelena lista od 2004. godine bavi očuvanjem okoliša, zaštite prostora i prirodnih resursa te ljudskim pravima. Uz to, bavi se sigurnošću pojedinca, održivim razvojem i obnovljivim izvorima energije, te zagovara društvo primjereno ljudima, a ne kapitalu.
Sanja Kolevski Želehovski je navela kako Pag ima preduvjete za razvoj zdravstvenog turizma koji bi omogućio zapošljavanje.
-Željeli bi da se Pagu razvija zdravstveni turizam koji će koristiti ljekovit mulj, a razvijanjem zdravstvenog turizma, uz drugu ponudu kao što je primjerice wellness, produžila bi se turistička sezona. Nažalost, umjesto korištenja ljekovitog mulja, ide se na zatrpavanje nalazišta što je velika šteta. Prema Prostornom planu uređenja grada Paga predviđena je izgradnja kanala Pag- Košljun, a izgradnjom kanala nasipat će se nalazište ljekovitog mulja. Ne vidimo kakvu će korist gradnja kanala donijeti građanima, a naša je želja da se kanal ne gradi, rekla je Sanja Kolevski Želehovski.
Sanja Kolevski Želehovski je navela kako, uz kanal Pag-Košljun, u Pagu postoji i problem pašnjaka koji su Prostornim planom iz 2004. godine pretvoreni u turističke zone.
-Velika većina pašnjaka od Šimuna do Košljuna je pretvorena u turističke zone i to dovodi u pitanje ono što Pag čini prepoznatljivim, a to su ovčarstvo i paški sir, rekla je Sanja Kolevski Želehovski.
Navela je kako na Pagu treba poticati izgradnju sustava koji koriste obnovljive izvore energije.
-Pag ima velik broj sunčanih dana i sunčeva energija bi se mogla dobro iskoristiti. Pokušavamo skrenuti pažnju na to da bi se u Pagu mogla instalirati solarna elektrana, rekla je Sanja Kolevski Želehovski.
O pogodnostima korištenja solarne energije govorio je i Mate Čurković.
-Treba pojednostavniti sistem dobivanja dozvole za gradnju takvih postrojenja jer prema postojećim zakonima na dozvolu se predugo čeka. Ulaganje u instaliranje solarnih panela je dugoročno isplativo. Često se govori kako se korištenjem solarne energije ne može proizvesti dovoljno električne energije za cijelu Hrvatsku, no to nije točno, rekao je Mate Čurković.    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika