Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ANA MILETIĆ I NJEZIN SVIJET UMJETNOSTI: OSLIKAVANJE MORA, NEBA, KAMENA I DRVA

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu se ljeti održe brojne likovne izložbe koje ljubitelji likovne umjetnosti rado posjećuju, međutim proteklog ljeta samo je jedna izložba pobudila neuobičajeno veliku pozornost, znatiželju, a među mnogim posjetiteljima i oduševljenje. Bila je to prva samostalna izložba Ane Miletić, izložba slika rađenih u tehnici ulja na platnu.

Ana Miletić je nezaposlene konobarica, supruga i majka koja je  u Pagu uglavnom poznata kao članica ženske klape „Peružini“. Na svojoj prvoj izložbi publici se predstavila sa slikama rađenima u tehnici ulja na platnu. Malo je tko znao za njenu ljubav prema slikarstvu, a još manje za njezin izniman talent. Razni motivi krajolika oslikani u maniri hiperrealizma, sa snažnim elementima nostalgije i duboke poetičnosti krasili su zidove Gradske vijećnice. Izložba Ane Miletić bila je veliko i u svakom smislu ugodno iznenađenje, a njena je izložba na određeni način obilježila ovogodišnja likovna događanja u Pagu. Postavljanje prve izložbe bio je za Anu Miletić veliki korak koji zahtijeva hrabrost jer se reakcije publike nikada ne mogu predvidjeti. Ljubav prema slikarstvu pojavila se u njoj još dok je bila djevojčica.  
-Oduvijek sam voljela crtati. U početku sam crtala s olovkom, ugljenom i temperom, a prve profesionalne boje za slikanje dobila sam u srednjoj školi. Tada sam radila portrete i prvi puta sam nešto zaradila, a od zarade sam platila školski izlet, kaže Ana Miletić.
Radila je sama, bez poduke i trebalo joj je dosta vremena kako bi stekla najosnovnija znanja o slikarstvu.
-Radeći slike učila sam kako se miješanju boje, koji su kistovi dobri, kako se slika gradi. S ponekim savjetom stručnjaka, profesora ili umjetnika  uštedjela bih puno vremena, ali i materijala, no slikala sam sama, po nekom svojem osjećaju, kao što i danas radim, kaže Ana Miletić.
Oslikava motive mora, neba, kamena i drva i sve to smatra neiscrpnim temama. Za slikanje je izabrala vrlo zahtjevnu tehniku hiperrealizma za koju je potrebna preciznost i koja oduzima dosta vremena.
-Za slikanje je potrebno dosta vremena, ali ne mogu odrediti koliko je vremena potrebno za jednu sliku, jer je svaka slika posebna i drugačija. Još uvijek učim i sa svakom novom slikom naučim nešto novo, navodi Ana Miletić.
Na izložbi u Gradskoj vijećnici Ana Miletić je izložila radove nastale od 1998. godine.
-Jedna od slika, rađena u tehnici ulja na platnu, napravljena je prije trinaest godina, a i druge slike su nastajale proteklih godina, međutim držala sam ih za sebe i nisam osjećala želju za postavljanjem izložbe. To se dogodilo tek proteklog ljeta. Zadovoljna sam na koji je način prihvaćena izložba i to me na neki način ohrabrilo tako da spremam novu izložbu koju ću postaviti za Božić, kaže Ana Miletić.
Članica je ženske klape „Peružini“ koja održava koncerte, nastupa u raznim prigodama, na raznim manifestacijama, smotrama klapa i festivalima. Koncerti klape „Peružini“ su vrlo atraktivni, dojmljivi i uvijek dobro pripremljeni i uigrani. Pripreme za nastupe zahtijevaju dosta vremena, upravo kao i slikanje, no Ana Miletić kaže kako uživa i u jednom i u drugom.

-Uz slikanje, glazba je moja druga ljubav. Rasla sam uz glazbu, bila sam članica zbora, a oduvijek sam i slikala. Volim i jedno i drugo i rado tome posvećujem vrijeme. Nekima je pjevanje i slikanje hobi, razbibriga, ali ja volim slikanje i pjevanje i jako sam zadovoljna što je moj hobi postao moj posao, navodi Ana Miletić.

Dok u jesenskoj tišini, toliko karakterističnoj za otoke, uz južinu i kišu odmiču posljednji dani studenog, Ana Miletić svoje slobodno vrijeme provodi uz štafelaj, s kistom povlači poteze po platnu praveći nove slike koje će izložiti za Božić. Ustraje u svojem slikarskom stilu, u oslikavanju mora, kamena i drva, u oslikavanju motiva koje voli i koji su joj veliko nadahnuće.


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika