Nedjelja, Siječanj 17, 2021
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

UREĐENJEM MUZEJA SIRA, SOLARSTVA I MUZEJA BENEDIKTINSKOG SAMOSTANA PAG ĆE POSTATI ZNAČAJNO MUZEJSKO SREDIŠTE

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu će se izgraditi tri muzeja, muzej sira, muzej solarstva i muzej Benediktinskog samostana Sv. Margarite i na taj će način Pag postati jedno od značajnih muzejskih središta na Mediteranu. Uz muzej sira, solarstva i muzej Benediktinskog samostana za muzejsku namjenu uredit će se i četiri od devet skladišta soli. 

Zaključeno je to na sastanku na kojem su sudjelovali predstavnici grada Paga, gradonačelnik Ante Fabijanić, predsjednik Gradskog vijeća Branimir Paro Vidolin,  savjetnik Uprave „Paške sirane“ Ante Oštarić, predstavnik „Solane Pag“ Damir Maržić, predstavnica Benediktinskog samostana Sv. Margarite časna sestra Benedikta Halilović, direktorica Turističke zajednice Željka Miletić i v. d. ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag Ivana Portada. Gradonačelnik Fabijanić je izrazio zadovoljstvo što su već obavljeni mnogi pripremni poslovi za izgradnju tri muzeja u Pagu.
-Ovi projekti su od velikog značenja za Pag i spremni smo pomoći u procesima nastanka muzeja soli, sira i muzeja Benediktinskog samostana, a gradske službe će biti na raspolaganju u rješavanju imovinsko pravnih poslova kao i svega ostalog što je u nadležnosti Grada, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Na sastanku je rečeno kako će se Muzej Benediktinskog samostana nalaziti u Koludraškoj ulici, a zgrada u kojoj će se nalazit muzej imat će polivalentnu namjenu. Časna sestra Benedikta Halilović je navela kako je pri kraju izrada projektne dokumentacije koja se radi u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture. U muzej će se postaviti kolekcija od 160 zaštićenih starih čipke koje su proglašene kulturnim dobrom RH i razne vrijedne umjetnine skupljane kroz šest stoljeća  povijesti samostana. U prizemlju zgrade uredit će se suvenirnica koja će biti vezana uz muzej te prodavaonica koludraške štrike, rafiola, kolacića i baškotina. Na prvom katu nalazit će se pekarski pogon koji će ispunjavati kriterije Europske unije.
-Uređenje zgrade radit će se uz pomoć crkvene financijske institucije. Redovnice nemaju mirovinu i moramo razmišljati o stalnim i sigurnim prihodima kako bi  samostan mogao živjeti. Muzej će u turističkom i kulturnom smislu pridonijeti i dobrobiti grada. Naš samostan je povezan s karmelićanskim samostanima iz Venecije i Tomislavgrada, te franjevačkim samostanom iz Crne Gore. Ti samostani čine mrežu samostana koji bi bili dio turističke ture. Mi smo dio Paga i iz ljubavi prema Pagu na svoj način želimo pridonijeti tome da se Pag izdigne, rekla je časna sestra Benedikta Halilović.
Damir Maržić iz „Solane Pag“ je naveo kako se izrađuje idejno rješenje za muzej soli koji će se izgraditi južno do tvornice soli na Svilnom, na području koje se u dokumentima solane naziva „Broj 1.“
-Mjesto za uređenje muzeja predviđeno je na području gdje je, u vrijeme kada se sol proizvodila na tradicionalan način, bilo proizvodno središte solane. Često imamo upite turista koji bi željeli razgledati solanu, ali trenutno nemamo za to uvjete i turiste moramo odbijati. Zbog toga želimo urediti muzejski prostor, a taj bi prostor bio dopuna Stalnoj izložbi solarstva koju treba usavršiti, rekao je Damir Maržić.
Ante Oštarić iz „Paške sirane“ je naveo kako će se muzej sira nalaziti u zgradi u kojoj je sirana počela raditi. Zgrada je izgrađena 1946. godine.
-Idejni projekt muzeja sira je u izradi, ali zgrada je nakon pretvorbe u sporu između „Paške sirane“ i Grada Paga i zbog toga je potrebno najprije riješiti imovinsko pravne odnose, rekao je Ante Oštarić.
Gradonačelnik Fabijanić je naveo kako spor ne smije biti prepreka za uređenje muzeja te će Grad Pag „Paškoj sirani“ prodati zemljište na kojem se nalazi zgrada.
Željka Miletić, direktorica TZ-a Paga je navela kako će muzeji značajno pridonijeti turističkoj ponudi Paga.
-Sve muzeje ćemo uvrstiti u nove turističke kataloge, kao značajan oblik turističke ponude, rekla je Željka Miletić.
Ivana Portada, v. d. ravnateljica Centra za kulturu i informacije je navela kako je vrijednost muzeja iznimno velika, te kako će njihovo uređenje značiti golem iskorak u vrednovanju naslijeđene baštine.
-Muzeji sira, solarstva i Benediktinskog samostana su izuzetno vrijedni jer se radi o tri vrlo duge i neprekinute tradicije Paga koje imaju i znatno šire značenje. Sol se u Pagu, prema prvim poznatim zapisima, proizvodi više od tisuću i sto godina i to je posebnost i u europskim razmjerima, tvrdi ovčji sir se na Pagu proizvodi najmanje dvije tisuće godina, od doba kada su na otoku bili Liburni, a Benediktinski samostan u Pagu djeluje preko šest stoljeća i ima kolekciju paške čipke, zapise i vrijednosti od golemog značenja za Pag i dobro je što će se sve to moći prezentirati, rekla je Ivana Portada.
Gradonačelnik Fabijanić je rekao kako se izgradnja tri muzeja uklapa u projekt stvaranja nove slike Paga. Naveo je kako će i tri stara skladišta soli također imati muzejsku namjenu, a u izradi su idejna rješenja. U jednom od skladišta soli postavit će se izložba „Pradavno paško jezero“ koju su izradili stručnjaci iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba.
-Izgradnjom tri muzeja i izložbenih prostora Pag će postati značajno muzejsko središte što će biti u funkciji razvoja turizma, međutim, to je značajno i za očuvanje velikih vrijednosti koje Pag ima, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

 

 


                                                            

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika