Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

GRAD PAG I CENTAR ZA KULTURU I INFORMACIJE POKRENULI SU PROJEKT OBNOVE PAŠKE ALKE

AddThis Social Bookmark Button

Pag ima dobro sačuvanu srednjevjekovnu gradsku jezgru izgrađenu u 15. stoljeću koja je turistima vrlo zanimljiva, no kako bi se u toj jezgri i događalo nešto što je povezano s razdobljem Srednjeg vijeka, počelo se raditi na velikom projektu pod radnim nazivom „Pag-srednjevjekovni grad“, a konačan cilj je obnavljanje Paške alke. 

-Nositelj projekta je Centar za kulturu i informacije, a u ostvarivanje projekta, uz Grad, uključit će se i Turistička zajednica. Osnovni cilj je promjena slike o Pagu, jer se činjenica što je Pag srednjevjekovni grad do sada malo koristila. Ovim projektom obogatit će se turistička ponuda, a gosti će moći vidjeti kako je Pag izgledao u Srednjem vijeku, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Prvi korak u ostvarenju projekta „Pag-srednjevjekovni grad“ je izrada srednjevjekovnih odora kakve su nosili gradski vijećnici, članovi gradske straže, alkari, mornari, a izradit će se i odjeća kakvu je nosilo plemstvo i puk. U ostvarenju projekta surađivat će se sa stručnjacima za srednjevjekovnu povijest, prije svega s prof. dr. Miroslavom Granićem sa Sveučilišta u Zadru koji je najbolji poznavatelj paške povijesti te s  etnolozima. Uz izradu srednjevjekovnih odora, obnovit će se i stare igre za koje su pronađena pravila. Konačan cilj projekta je obnoviti Pašku alku koja se u Pagu održavala u Srednjem vijeku. Paška alka će objediniti sve elemente projekta „Pag-srednjevjekovni grad“ i ona će, uz ljetni karneval, biti najatraktivnije ljetno događanje u Pagu. Za vrijeme održavanje Paške alke sudionici natjecanja, ali i mnogi statisti nosit će srednjevjekovne odore.
-Na ovom će se projektu raditi dulje vrijeme, vjerojatno dvije to tri godine, a do ljeta iduće godine imat ćemo dosta toga spremnog što će se moći pokazati turistima, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Povijesna dokumentacija potrebna za ostvarenje projekta „Pag-srednjevjekovni grad“ prikuplja se u Državnom arhivu u Zadru, a već su pronađeni crteži većine odora kakve su se u Srednjem vijeku nosile u Pagu. Na ljeto iduće godine javnosti će se predstaviti prva serija srednjevjekovnih odora, a najmanje jednom tjedno u tim će odorama paškom rivom, ulicama i trgovima šetati mladići i djevojke. Zahvaljujući ovom projektu Pag će se turistima prikazati kao grad koji ima bogatu povijest i bogatu tradiciju, a upravo na tome će se graditi nova slika Paga.

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika