Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAG JE BOGATIJI ZA TRI PROIZVODA S OZNAKOM "HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD"

AddThis Social Bookmark Button

Uz pašku čipku, paški sir i tvrdo pecivo baškotin, Pag je bogatiji za još tri proizvoda koji nose oznaku „Hrvatski otočni proizvod“. Naime, na manifestaciji koja je održana u Vodicama oznake „Hrvatski otočni proizvod“ dobili su kolač štrika i pecivo kolacić koji se rade u Benediktinskom samostanu Sv. Margarite i slikovnice Ljiljane Festini.

-Nakon paške čipke, paškog sira i baškotina, još tri proizvoda iz grada Paga nose oznaku Hrvatski otočni proizvod i to je dokaz da je Pag grad brendova. Grad će od iduće godine financijski pomoći one koji rade izvorne proizvode i one koji rade proizvode po uzoru na naslijeđenu baštinu i nadam se da će se i iduće godine nekoliko proizvoda kandidirati za oznaku Hrvatski otočni proizvod, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Grad Pag će, onima koji će rade izvorne proizvode i koji te proizvode namjeravaju kandidirati za oznaku „Hrvatski otočni proizvod“  dodijeliti 10. 000 kuna.
Od pet proizvoda iz Paga koji nose oznaku „Hrvatski otočni proizvod“, tri su iz Benediktinskog samostana Sv. Margarite. Tvrdo pecivo baškotin već ima oznaku „Hrvatski otočni proizvod“, a sada tu oznaku imaju kolač štrika i pecivo kolacić. Štrika je kolač kojeg mještani uobičajeno naručuju u osobitim prigodama kao što su krštenje, prva pričest, krizma, vjenčanje, rođendan, ali i u raznim drugim prigodama. Jedna od osobitosti štrike je, uz izuzetan okus, i to što može trajati dulje od većine kolača. Kolacić je mekano pecivo koje se radi u obliku karike, ima izrazito ugodan miris i okus, a često se jede umočen u bijelu kavu. U obrazloženju dodjele oznake „Hrvatski otočni proizvod“ za štriku i kolacić navodi se kako Benediktinski samostan Sv. Margarite predstavlja riznicu tradicije i još uvijek oživotvorene prakse.
-Izrada kolacića i štrika ima za cilj očuvanje i razvoj specifične, povijesno ukorijenjene kreativne gastronomske vještine kojoj je benediktinska zajednica ishodište, kao i grad Pag. Ovakvi srednjevjekovni specijaliteti su prepoznatljivi jer su to proizvodi vrhunske kvalitete rađeni u malim serijama i isključivo manualne proizvodnje, navodi se u obrazloženju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Slikovnice o solinarki i kuliku, autorice Ljiljane Festini, dobile su oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ jer je, kako se navodi u obrazloženju, u slikovnicama ukoričena povijesno kulturna tradicija.
-To je hvalevrijedan pokušaj da se za najmlađe sačuva u memoriji niz događaja vezanih za otok Pag, a kroz glavne junake, solinarku, malu ribu koja živi u moru visoke slanosti u bazenima soli i kulika, pticu koja je pred izumiranjem i na Pagu postoji još samo dvadesetak parova. Slikovnice govore o jednom od segmenata života u Pagu ili paškoj prošlosti, navodi se u obrazloženju.

 

                                                                  

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika