Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

SA SKUPŠTINE ASTRONOMSKOG DRUŠTVA ALGOL-PAG: PROMATRAT ĆEMO ASTEROID 2005 YU55

AddThis Social Bookmark Button

U velikoj dvorani Kneževog dvora u Pagu održana je skupština Astronomskog kluba „Algol-Pag“ na kojoj je potvrđena odluka s prijašnje skupštine kojom je Goran Maržić imenovan predsjednikom kluba. Na  skupštini je izabran novi Nadzorni odbor u kojeg su imenovani Marin Šćiran, Nikola Maržić, Neli Rumora, Neno Dragija i Sabina Kurilić.

Za predsjednika Nadzornog odbora imenovan je Marin Šćiran. Goran Maržić, je govorio o dosadašnjem radu kluba.
-U kratko vrijeme nakon osnivanja izradili smo internetsku stranicu na kojoj objavljujemo novosti o radu kluba, te rasprave članova kluba, a u rasprave se mogu uključiti svi koji žele. Naš cilj je učenje o astronomiji,  naučiti rukovati s astronomskom opremom i promatranje nebeskih tijela, rekao je Goran Maržić.
Zaključeno je kako je potrebno pronaći odgovarajući prostor u kojem će se izložiti razni tekstualni i grafički materijali o astronomiji i astrofotografije. U drugom dijelu skupštine raspravljalo se o raznim astronomskim temama, o astrofizici, astrobiologiji, astrofotografiji i radio astronomiji. Geza Zake, autor knjige „Filozofija ishodišta“ te brojnih tekstova o astronomiji i strukturi svemira, održao je kratko predavanje o raznim aspektima astronomije. Zake je rekao kako su se 400 godina od otkrivanja teleskopa razvile opažajna astronomija, astro fizika, astro kemija, astro biologija i egzobiologija.
-Svi aspekti astronomije su zanimljivi, ali smatram kako je posebno značajna astro biologija u kojoj se isprepliću religija i znanost. Sve se više govori o traženju života u svemiru, a malo se govori o životu kojeg čovjek sa Zemlje šalje u svemir. Čovjek je već sa sondom Pionir poslao u svemir svoje identifikacijske simbole, a astrobiologija je postala stvarnost budući da se sada i ljudi nalaze u svemiru. Život u svemiru više nije hipoteza, postao je stvarnost i ta stvarnost daje astronomiji potpuno novu i nepoznatu dimenziju koja je bliska čovjeku jer se direktno tiče čovjeka, rekao je Geza Zake.
Davor Maržić je rekao kako će se nabavom potrebne opreme klub moći  baviti i radio astronomijom.
-To je područje astronomije koje proučava nebeska tijela uz pomoć radio valova. Zvijezde, galaksije i sva nebeska tijela su izvori radio emisija, a radio valovi se pomoću računalne tehnologije mogu proučavati i bilježiti, rekao je Davor Maržić.
Na skupštini je odlučeno da će se pratiti kretanje asteroida 2005 YU55 koji će 8. studenog proći na oko 324.600 km od Zemlje.

 

                                                                

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika