Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U "SIRANI GLIGORA" U KOLANU S VELIKIM SU USPJEHOM ODRŽANI 6. DANI HRVATSKIH SIREVA

AddThis Social Bookmark Button

U Sirani Gligora u Kolanu održani su 6. dani hrvatskih sireva, manifestacija sirara s prostora cijele Republike Hrvatske. Ovu vrlo uspješnu manifestaciju, na kojoj su sudjelovali brojni sirari, organizirali su Sirana Gligora i Udruga hrvatskih malih mljekara uz potporu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Otvaranju su bili nazočni Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, Zdravko Barač, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, Danijel Segarić, pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije, Vladimir Tomajić, predsjednik Udruge hrvatskih malih mljekara i Josip Zubović, načelnik Općine Kolan koji je također srdačno pozdravio sve prisutne uz domaćina ovog susreta Ivana Gligoru, vlasnika Sirane Gligora.

-Ponosni smo što se ova manifestacija održava u Kolanu u našoj sirani. Ovo događanje je bitno zbog toga što predstavnici Udruge malih mljekara dolaze iz svih krajeva naše zemlje, a smotra se mogla nazvati i dani hrvatskih izvornih sireva, jer svi imamo u proizvodnim programima proizvodnju sireva iz svojih krajeva. Male mljekare su ¨škaja¨ koja drži zid, kako bi to rekli naši iz Udruge Suhozid, ili sitni kamen bez kojih zid ne može stajati. Da nema nas, hrvatsko sirarstvo i gospodarstvo bi bilo jako osiromašeno. Male mljekare za razliku od velikih sustava rade s malim proizvođačima mlijeka kojih ima na stotine. Na tisuće ljude na taj način stječe svoju egzistenciju zahvaljujući upravo ovakvom odnosu malih mljekara, rekao je Ivan Gligora.

Prof. dr. neven Antunac je rekao kako Udruga malih mljekara u koju je udruženo 18 malih mljekara ima značajnu ulogu u hrvatskom mljekarstvu i na tržištu.

-Razvojni put udruge nije bilo lagan, ali proizvodni program je specifičan i takav mora ostati i dalje te se specifičnost tehnologije proizvodnje i okusa  i na dalje mora razvijati i čuvati. Karakteristike vaših sireva ne smiju poprimiti okuse industrijskih sireva te treba paziti da sirevi istog tipa ne bi bili identični . Ove godine je na senzornom ocjenjivanju sudjelovalo 14 proizvođača sa 32 proizvoda, a ocjenjivao se vanjski izgled, boja, prerez, stanje sirnog tijesta konzistencija, miris i okus, rekao je prof. dr. Neven Antunac.

Stručno povjerenstvo u sastavu prof. dr. Jasmina Havranek, prof. dr. Dubravka Samaržija, prof. dr. Bogdan Perko, prof. dr. Samir Kalin, prof. dr. Nataša Nikulec, prof.dr. Neven Antunac podijelili su 22 medalje što predstavlja udio od 69 %. Proizvodima  je dodijeljeno 13 zlatnih, četiri srebrne i pet brončanih medalja. Od 13 sireva ocjenjenih zlatnom medaljom čak pet ih je prikupilo maksimalnih 20 bodova. To su slijedeći sirevi: Dragec -  polutvrdi masni sušeni sir s paprom proizvođača Euromed iz Bedenice, Dragec  – polutvrdi dimljeni sir proizvođača Euromed iz Bedenice, Paški sir, tvrdi ovčji iz 2010. i Paški sir, tvrdi ovčji iz 2011. proizvođača Sirane Gligora i Križevački dimljeni sir, proizvođača Križevačka mljekara.

Domaćini su pripremili i mali kulturni program prigodom otvaranja u kojem su sudjelovali pivači pisama nakanat, ženska klapa Kolanjke te je prikazan isječak iz tradicionalnih karnevalskih  kolanjskih  običaja uz sviranje na mišnicama. Na prigodno uređenim stolovima posjetitelji su mogli kušati proizvode izlagača i uvjeriti se u njihovu kvalitetu. Nakon toga su dodijeljena priznanja, a svima nazočnima je pripremljena prava stara domaća spiza – paški sir, lešo bravetina, pečena janjetina.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika