Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

POSTAVLJANJEM STEPENICA I RASVJETE PRIVODE SE KRAJU RADOVI NA OBNOVI MOSTA KATINE

AddThis Social Bookmark Button

Djelatnici tvrtke „Ploter“ iz Zadra obavljaju završne radove na obnovi  mosta Katine koji spaja staru gradsku jezgru Paga s Prosikom. Uz ogradu, na dvije strane pješačkog prijelaza postavljaju se stepenice, a  nakon toga će se u most ugraditi rasvjeta. Most je obnovljen po uzoru na izvorni most koji je izgrađen u 15. stoljeću.

Obložen je kamenom i ima dva nejednaka luka od kojih je jedan visok četiri metra kako bi ispod mosta mogla prolaziti veća plovila. Radovi na obnovi mosta počeli su 24. studenoga 2008. godine i trebali su biti završeni za dvije godine. No, zbog problema s financiranjem radovi su se odužili. Radove na obnovi mosta, vrijedne oko 11 milijuna kuna, trebali su financirati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa 60, te Ministarstvo kulture i Grad Pag svaki sa po 20 posto sredstava. Međutim, Ministarstvo kulture je odustalo od financiranja, a bilo je problema i sa sredstvima koja je trebalo dostaviti Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i zbog toga je najveći dio financiranja radova preuzeo Grad Pag što je opterećivalo gradski proračun.

Zbog nedostatka sredstava radovi su kasnili, no do ljeta će sve biti završeno. Obnova mosta odvijala se u dvije faze. U prvoj fazi je srušen stari most i izgrađen je prijelaz za pješake. U drugoj fazi je postavljana podmorska infrastruktura i završena je konstrukcija mosta. Most Katine je prvi puta rekonstruiran 1905. godine. Uklanjanjem dijela gornje konstrukcije most je snižen, a uklonjene su i stepenice jer su se u to vrijeme u Pagu počela koristiti veća zaprežna kola na konjsku vuču koja nisu mogla prelaziti preko stepenica. No, izvorni izgled mosta posve je uništen između šezdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je skinuta kamena i postavljena željezna ograda, a pješački prijelaz je prekriven asfaltom. Završetkom radova na mostu Katine završit će se obnova obalnog dijela stare gradske jezgre. Naime, prije početka radova na obnovi mosta preuređena je Branimirova obala i luka Mandrač.

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika