Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

GRADSKO VIJEĆE PAGA RASPRAVLJALO JE O DOGRADONAČELNIKU TINU HERENDI

AddThis Social Bookmark Button

U srijedu je održana sjednica Gradskog vijeća Paga s jednom točkom dnevnog reda, a to je rasprava o Tinu Herendi, nezavisnom vijećniku i zamjeniku gradonačelnika protiv kojeg se vodi kazneni postupak zbog utaje poreza. Pismeni zahtjev za sazivanje sjednice podnijelo je šest vijećnika, odnosno više od 1/3 od svih vijećnika.

Zahtjev za sazivanjem sjednice s točkom dnevnog reda "Rasprava o šteti koju kaznena prijava protiv dogradonačelnika Tina Herende uzrokuje Gradu Pagu" podnijeli su vijećnici SDP-a Josip Tičić i Zvjezdana Fabijanić, vijećnici Paške stranke Igor Karavanić, Zdenko Oštrić i Željko Maržić i nezavisni vijećnik Vjekoslav Šljivo. U početku se činilo kako neće biti kvoruma, ali ipak se, premda s debelim zakašnjenjem, okupio dovoljan broj vijećnika za rad Gradskog vijeća. Podsjetimo da je protiv Tina Herende, nakon višemjesečne istrage koju su vodili policajci Odjela kriminaliteta PU zadarske, podignuta kaznena prijava zbog utaje poreza u iznosu od 1. 913. 555, 61 kuna. Policija ga sumnjiči da je kao vlasnik uslužnog obrta „Herenda“ posredovao u kupoprodaji zemljišta, te da je umjesto stvarno ostvarenog primitka od preko 10 milijuna kuna, u poslovnim knjigama obrta lažno prikazao primitak od svega 36 tisuća kuna i na taj je način  izbjegao platiti porez na dodanu vrijednost za 2008. godinu u iznosu od 1.913.555,61 kuna, za koliko je, kako su naveli u policiji, oštetio proračun Republike Hrvatske. Josip Tičić je, u ime Kluba vijećnika SDP-a, rekao kako bi Tino Herenda, s obzirom da obnaša visoku dužnost u gradskoj upravi iz moralnih razloga trebao podnijeti ostavku.
-U ovakvoj situaciji smatramo kako bi od zamjenika gradonačelnika bilo korektno podnošenje ostavke, rekao je Josip Tičić.
Zvjezdana Fabijanić, vijećnica SDP-a je također rekla kako bi Herenda, premda je kazneni postupak u tijeku, iz moralnih razloga trebao dati ostavku.
Josip Tičić je pitao gradonačelnika Antu Fabijanića (HSP) što je, u skladu sa svojim ovlastima, napravio nakon što je protiv Herende podignuta kaznena prijava.
-Postupio sam u okviru onoga što zakon dozvoljava. Od dana kada je policija objavila da je protiv zamjenika gradonačelnika Tina Herende podignuta kaznena prijava zbog kaznenog djela utaje poreza donio sam odluku da Herenda ne obavlja nikakve poslove u gradskoj upravi i od tada on više ne dolazi na posao. To je najviše što se moglo napraviti i što zakon dozvoljava, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.
Kluba vijećnika SDP-a je zatražio da Gradsko vijeće donese mišljenje, odnosno stav kako bi Tino Herenda iz moralnih razloga morao podnijeti ostavku. No, Herenda je naveo kako ne smatra da bi trebao podnijeti ostavku.
-Nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja, a to vrijedi i u ovom slučaju. O pojedinostima postupka ne smijem govoriti zbog istrage koja se još vodi. Smatram da nije korektno što se od mene traži ostavka, a postupak nije završen i nije utvrđena moja krivnja, rekao je Herenda.
Gradsko vijeće je ostalo pri stavu kako bi Herenda ipak morao dati ostavku do okončanja kaznenog postupka.

 

                                                                   

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika