Petak, Listopad 30, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

HRVATSKA UDRUGA POVIJESNIH GRADOVA I PAG: RADOM OPRAVDANO ČLANSTVO

AddThis Social Bookmark Button

Grad Pag je pred ljeto postao član Hrvatske udruge povijesnih gradova kojoj je cilj povezati gradove s bogatom kulturno povijesnom baštinom kako bi zajednički promicali i upravljali svojim naslijeđem. Predstavnici Paga sudjelovali su na osnivačkoj skupštini, a od članstva u udruzi očekuje se i konkretna korist, posebice u razvoju turizma. 

-Nama je članstvo u Hrvatskoj udruzi povijesnih gradova značajno jer dokazuje kako Pag ima bogatu povijest i sačuvanu baštinu, a to možemo iskoristiti u turističke svrhe. Ponosni smo što je Pag bio jedan od šesnaest gradova koji su sudjelovali na osnivačkoj skupštini udruge koja je održana u Dubrovniku, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Članstvo u Hrvatskoj udruzi povijesnih gradova potiče na povećanu brigu o kulturnoj baštini, ali i na istraživanje povijesne građe. No, pravi učinci od članstva u udruzi očekuju se nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Naime, udruženi povijesni gradovi zajednički će sudjelovati u natjecanju za sredstva Europske unije koja će se uložiti u programe kojima je svrha očuvanje kulturne baštine i povijesne građe. Brian Smith, generalni tajnik Europske udruge povijesnih gradova i regija je, kao gost na osnivačkoj skupštini HUPG-a u Dubrovniku, rekao kako stariji gradovi privlače posjetitelje i predstavljaju izazov za razvoj kulturnog turizma te kako se osnivanjem Udruge preuzima najbolja europska praksa koja se može primijeniti na razvoj nacionalnog gospodarstva. Brian Smith je rekao i kako međunarodni značaj gradova ovisi o njihovoj kulturnoj baštini te kako udruženi hrvatski povijesni gradovi mogu razvijati zajedničku strategiju održivog turizma. Uz to je naveo kako je kulturna baština ključ identiteta gradova, te kako bi se upravo u identitet trebalo više ulagati. Za Pag je očuvanje identiteta posebno značajno jer se na tome donedavno nije dovoljno radilo. No, u posljednje vrijeme gradska uprava je pokrenula nekoliko projekata kojima je cilj sačuvati naslijeđenu kulturnu baštinu.  Obnovljene su crkve sv. Marije u Starom gradu, Zborna crkva Marijinog Uznesenja, crkva sv. Frane, Benediktinski samostan sv. Margarite, obnovljeni su bedemi uz kulu Skrivanat iz 15. stoljeća, obnovljen je stari most koji spaja Branimirovu obalu sa Starom rivom, pri kraju je obnova Kneževog dvora,  uređen je Stari grad u kojem se nalaze ostaci brojnih građevina iz Srednjeg vijeka od kojih su mnoge označene i tako je posjetiteljima omogućeno razgledavanje. No, uz spomeničku baštinu, za Pag je, kao povijesni grad, potrebno i istraživanje povijesne građe, a na tome se u posljednje vrijeme dosta radi. Tako je nedavno objavljen prijevod Statuta Paške općine iz 1443. godine, a objavljeni su i radovi o Bartolu Kašiću, Pažaninu koji je napisao prvu gramatiku hrvatskog jezika, te radovi o Benediktinskom samostanu Sv. Margarite, o Starom gradu, a objavljen je i prijevod knjige povjesničara Marka Laura Ruića „Blasone genealogico“ o porijeklu paških plemićkih obitelji. Svojim radom Pag je opravdao članstvo u Hrvatskoj udruzi povijesnih gradova, no postoje još brojni planovi, među kojima je obnova odora kakve su nosili gradski vijećnici, članovi gradske straže, paški alkari i slično. Za sve to treba vremena i dovoljno sredstava, no najvažnije je što se pokrenuo proces obnove spomeničke baštine, objavljivanje za Pag važnih povijesnih dokumenata i radova te što se kulturno nasljeđe počelo drugačije vrednovati.

 

                                                         

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika