Nedjelja, Rujan 20, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

LJEPOTA PROMATRANJA NEBESKIH TIJELA: U PAGU JE UTEMELJEN ASTRONOMSKI KLUB ALGOL-PAG

AddThis Social Bookmark Button

Nad Pagom je, zbog osobitosti klime, atmosfera izuzetno čista, a to je ono što svakom astronomu treba. Do sada su u ljepoti neba nad Pagom i promatranju nebeskih tijela uglavnom uživali strani astronomi amateri provodeći ljetne noći uz teleskope. No, u promatranju nebeskih tijela odnedavno uživaju i domaći ljubitelji astronomije.

U Pagu je, naime, utemeljen Astronomski klub Algol-Pag, a inicijator osnivanja kluba i njegov predsjednik je Goran Maržić, četrdeset dvogodišnji pomorski časnik koji se godinama amaterski bavi astronomijom. Klub je dobio naziv po zvijezdi Algol koja se nalazi u zviježđu Perzeja.
-Dosta je onih koje zanima astronomija i zbog toga smo odlučili osnovati klub kako bi zajedno radili, kako bi zajedno odlazili na noćna promatranja neba i prije svega kako bi učili o astronomiji, kaže Maržić.
Maržić ima teleskop tipa Dobson 300 mm, maksimalne 15. magnitude i na tom se teleskopu za sada temelji rad Astronomskog društva Algol-Pag. S teleskopom Dobson 300 mm mogu se promatrati planete našeg sunčevog sustava, galaksije, zvjezdane nakupine i maglice. Uz to, klub raspolaže i s  digitalnim foto aparatom Nikon, laptopom i s dva dalekozora. Klub je osnovan kako bi članovi promatrali nebeska tijela i o njima učili, ali se uz to žele baviti astrofotografijom, odnosno snimanjem noćnog neba i astronomskih objekata i radioastronomijom, proučavanjem nebeskih tijela uz pomoć radio valova. Za to su im potrebni dodatni uređaji i nadaju se kako će im u nabavi tih uređaja pomoći sponzori i gradska uprava. Ipak, i bez posebne opreme uspjeli su napravili prve, najjednostavnije astrofotografije. Fotografirali su Mjesec, a pripremaju se fotografirati Jupiter i Uran jer se te planete mogu fotografirati bez dodatne opreme.
Za svakog tko se tek počeo baviti astronomijom najteže je traženje nebeskih tijela, a za to se koriste ili karte neba ili računalni programi. 
-Snalaženje u promatranju neba i pronalaženje nebeskih tijela, bilo da se radi o planetima, galaksijama, zvjezdanim nakupinama ili maglicama je nešto što svaki astronom amater mora znati, jer bez toga se ne može ništa postići, kaže Maržić.
Članovi Astronomskog kluba Algol –Pag najčešće na noćno promatranje neba odlaze na Ledenik na sjevernom dijelu Paga gdje ne dopire svjetlo vanjske rasvjete. Prije odlaska na promatranje neba članovi kluba se dogovore o onome što će gledati, a zatim se postavi teleskop. Promatranje traje i po nekoliko sati, ponekad gotovo do zore.
-U astronomiji je noć vrijeme za rad jer se samo noću mogu promatrati nebeska tijela i to u točno određeno vrijeme tako da ponekad treba čekati, međutim, promatranje neba je vrlo zanimljivo i vrijeme brzo prolazi, kaže Maržić.
Uskoro će Astronomski klub Algol-Pag imati i internetsku stranicu na kojoj će se objavljivati tekstovi o radu kluba i astrofotografije, a na stranici će se moći i raspravljati o astronomiji. Članovi kluba žele uspostaviti kontakte s drugim astronomskim klubovima kako bi razmjenjivali iskustva. Pag je dobio prvi astronomski klub i zahvaljujući tome u ljepotama noćnog neba iznad Paga i u promatranju nebeskih tijela neće više uživati samo stranci.

 

 


                                                               

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika