Petak, Rujan 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

BOROV ČETNJAK OPASNO PRIJETI UNIŠTENJEM BOROVA NA PAGU

AddThis Social Bookmark Button

Borov četnjak se širi pošumljenim područjima otoka Paga, napada borove i uništava ih. Na nekim dijelovima otoka mogu se vidjeti jezoviti prizori stotina osušenih, slomljenih i potpuno uništenih borova koji su do prije godinu dana bili dijelovi lijepih borovih šuma. Borov četnjak je opasan nametnik i uništava ga se, ali ne svugdje. 

Utočište pronalazi na borovima koji rastu na zemljištu u privatnom vlasništvu ili još češće na zemljištu koje nije vlasnički riješeno.
-Brinemo se o pošumljenim područjima na otoku koja su u našoj nadležnosti, međutim ne smijemo ulaziti u pošumljena područja koja su u privatnom vlasništvu. O stablima na privatnom zemljištu moraju se brinuti vlasnici zemljišta, kaže Ljiljana Šestan, upraviteljica Šumarije Pag.
Neki vlasnici pošumljenih područja se brinu o stablima, no neki se ne brinu.
-Imamo vrlo dobrih primjera brige o pošumljenim područjima na zemljištu u privatnom vlasništvu, ali nažalost, ima i loših primjera. Vlasnicima  pošumljenih zemljišta koji nam se obrate pružamo svu potrebnu pomoć za uništenje borovog četnjaka, navodi Ljiljana Šestan.
Poseban je problem što su borovi na Pagu zimi izloženi jakoj buri, a ljeti suši i zbog toga su oslabljeni. 
-Borov četnjak je sekundarni štetnik i napada fiziološki oslabljena drva, a stabla su oslabljena na područjima koja su jače izložena buri i posolici. Uz to, fiziološkom slabljenju stabala pridonosi i suša, navodi Ljiljana Šestan.
Borov četnjak je opasan za borove, ali je opasan i za ljude jer može uzrokovati jake alergijske reakcije. Brzo se razmnožava i njegovo je širenje teško zaustaviti. Ženka na iglicama bora polaže jaja iz kojih nakon mjesec dana izlaze gusjenice koje grizu iglice bora. Smještaju se u gnijezda pod vrhom bora ili na granama izloženim suncu, a u jednom gnijezdu može biti i do 800 gusjenica. Neobičan je prizor kada gusjenice borovog četnjaka sa stabla prelaze na tlo. Tada se kreću prilijepljene jedna za drugu u kolonama koje mogu biti dugačke i nekoliko metara. Šumarija Pag uspješno uklanja borov četnjak s borova, ali nametnik se stalno vraća, odnosno dolazi s borova koji rastu na zemljištu o kojem se nitko ne brine. Borov četnjak se ne može potpuno uništiti, ali bi se povećanom brigom mnoga gnijezda mogla uništiti i borovi bi bili u manjoj opasnosti. No, za to je potrebna bolja suradnja vlasnika zemljišta na kojima rastu borovi sa Šumarijom Pag. Zbog borovog četnjaka velikih problema imaju i vlasnici zemljišta koji su sami posadili borove i brinu se o njima. Kažu kako je uklanjanje borovog četnjaka naporan posao jer se moraju rezati grane na kojima se nalaze gnijezda, a gnijezda su često visoko na stablu.
-Oni koji se ne brinu o borovima koji rastu na njihovom zemljištu i ne uklanjaju gnijezda borovog četnjaka čine veliku štetu svima jer dozvoljavaju širenje tog nametnika, kaže jedan vlasnik zemljišta na kojem raste oko pedeset borova.
Borov četnjak za sada na Pagu ima dovoljno sigurnih utočišta u kojima mu nitko ne može ništa. Upravo u ovo jesensko vrijeme silazi s borova i uvlači se u zemlju, a u ožujku će izaći i napadati borove. Mnogi borovi koji sada ukrašavaju otočni krajolik do ljeta će izgledati žalosno, bez iglica i sa znakovima sušenja, a prva jača bura će ih slomiti. Nažalost, to nitko ne može spriječiti.

 

                                                                

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika