Nedjelja, Rujan 20, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PREDSJEDNIK RH IVO JOSIPOVIĆ BIT ĆE NAZOČAN NA PREDSTAVLJANJU PRIJEVODA STATUTA PAŠKE OPĆINE

AddThis Social Bookmark Button

U nedjelju, 9. listopada u Pagu će se, pod pokroviteljstvom i uz nazočnost predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića održati predstavljanje prijevoda Statuta Paške općine iz 1443. godine, iznimno važnog povijesno-pravnog dokumeta koji svjedoči o višestoljetnoj upravnoj tradiciji grada Paga.

U podne će na Trgu Petra Krešimira IV. početi prigodna svečanost, a predstavljanje prijevoda Statuta Paške općine održat će se u velikoj dvorani Kneževog dvora. Uz predsjednika RH Ivu Josipovića na predstavljanju prijevoda statuta bit će nazočni brojni uzvanici, među ostalima predstavnici Zadarske županije, jedinica lokalnih samouprava na Pagu i predstavnici Matice hrvatske. Predsjednik Josipović će nakon predstavljanja prijevoda Statuta, u pratnji domaćima razgledati staru gradsku jezgru Paga, a posjetit će i „Pašku siranu“. 

Statut Paške općine iz 1443. godine bio je temelj rada paške gradske uprave i sudovanja u Pagu do konca 18. stoljeća. Statut se temelji na običajnom pravu Paga, a sastoji se od šest knjiga te od Dopuna mjesnih zakona koje se nalaze u Crvenom upisniku i Paškog kaznenog statuta od 1460. godine i dalje. Prema Statutu na čelu uprave bilo je gradsko vijeće sastavljeno od starješina pedeset paških obitelji, a sudske postupke su vodili suci koji su se birali svake godine. Rad na prijevodu Statuta Paške općine trajao je deset godina.


                                                                

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika