Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

BRIGA O NASLIJEĐENOJ BAŠTINI: SOLANA PAG ĆE UREDITI BAZENE SOLI ZA TURISTIČKO RAZGLEDAVANJE

AddThis Social Bookmark Button

Bazeni „Solane Pag“ koji se prostiru na površini od oko 2, 5 milijuna metara četvornih uredit će se za razgledavanje i tako će postati vrlo atraktivan dio turističke ponude Paga. Zlatan Koritnik, direktor „Solane Pag“ nedavno je sa suradnicima razgledao bazene soli kako bi se utvrdilo što će za to trebati napraviti. 

„Već dulje vrijeme planiramo urediti bazene soli za potrebe turizma,“ rekao je Bogdan Želehovski, direktor proizvodnje u „Solani Pag“. „Za sada je sve u fazi priprema tako da je rano govoriti o konkretnim potezima, ali posve je sigurno kako ćemo se, uz zadržavanje naše standardne proizvodnje, uskoro orijentirati i prema turizmu.“
Proizvodnja soli u Pagu u povijesnim dokumentima se prvi puta spominje u 9. stoljeću, no pretpostavlja se kako se sol na Pagu proizvodi oko dvije tisuće godina. U brojnim starim kupoprodajnim ugovorima, darovnicama, oporukama i slično spominju se bazeni soli, odnosno soline, a i jedna kula u Pagu se naziva kula Skrivanat jer je se u njoj nalazilo sjedište zapisničara koji je bilježio količinu soli koja se odvozila brodovima. Solarstvo je važan dio naslijeđene baštine Paga, a za turizam su najatraktivniji bazeni soli koji su međusobno odijeljeni ogradama preko kojih se može prolaziti. Uređenjem ogradnih zidića omogućit će se razgledavanje bazena pješice, ali bazene bi se moglo razgledati i vlakom. Zahvaljujući solani, Pag je jedini otok na Jadranu koji je više od stotinu godina imao željeznicu. Naime, sol se od bazena gdje se kristalizirala i skupljala, do skladišta prevozila u vagonima. Obnavljanjem pruge i vagona, turisti bi bazene mogli razgledavati vozeći se u vlaku.
Svakog ljetnog dana na stotine turista koji putuju državnom cestom D-106 zastane kako bi fotografirali bazene soli, no ne mogu ih razgledati. Bazeni soli su odavno postali zaštitni znak Paga i nalaze se u svim promidžbenim materijalima, a Pag se često naziva gradom soli. No, usprkos tome, solarstvo nije uključeno u turističku ponudu Paga i zbog toga je odluka „Solane Pag“ o uređenju bazena za razgledavanje dobra vijest.

 

Pr. NOVI LIST

                                                            

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika