Petak, Rujan 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

STATUT PAŠKE OPĆINE IZ 1443. GODINE JE NAJVAŽNIJI POVIJESNO-PRAVNI DOKUMENT GRADA PAGA

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu će se 9. listopada održati predstavljanje prijevoda Statuta Paške općine iz 1443. godine koji je bio temelj rada paške gradske uprave i sudovanja do konca 18. stoljeća. Statut je najvažniji povijesno-pravni dokument Paga i svjedoči o višestoljetnoj upravnoj tradiciji te o načinu života u Pagu u Srednjem vijeku. 

Sastoji se od šest knjiga, Dopuna mjesnih zakona koje se nalaze u Crvenom upisniku i Paškog kaznenog statuta od 1460. godine i dalje, a temelji se na običajnom pravu Paga. Među znanstvenicima koji su se bavili Statutom Općine paške iz 1443. godine bio je i prof. dr.  Mate Suić.
-Na čelu uprave bilo je gradsko Vijeće sastavljeno od  starješina pedeset paških obitelji, a sudstvo je bilo u rukama sudaca koji su se godišnje birali. U razdobljima potpune samostalnosti Pag je imao rektore, a kneza je dobivao od Venecije, Zadra ili hrvatsko-ugarskog kralja, prema tome u čijoj je vlasti bio. Komunalnom ekonomijom rukovodio je prokurator koji  se također godišnje birao, navodi prof. dr. Mate Suić u knjizi „Pag“ iz 1954. godine.
Doc. dr. sc. Vilma Pezelj s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu je proučavala odredbe Statuta Općine paške koje se odnose na pomorsko pravo.
-Iako je nastao pod utjecajem Zadarskog statuta koji je pomorskom pravu posvetio čitavu knjigu, Paški statut ne sadrži veliki broj pomorskih odredbi budući da Pag tijekom povijesti nikada nije bio značajno trgovačko i pomorsko središte. Pored mnogih sličnosti pomorskog prava u dalmatinskim statutima pa i odredbe identičnih Šibenskom, postoje i različitosti kao odraz autonomije srednjovjekovnih gradova. Unatoč utjecaju zadarskog statuta, posredno venecijanskog, od njega se u najvećoj mjeri razlikuje po velikom broju kaznenih odredbi vezanih uz pomorstvo, sadržanih dijelom u šestoj knjizi statuta, a dijelom u Paškom kaznenom statutu, navodi doc. dr. sc. Vilma Pezelj.

Paški kazneni statut odredio je prostorno važenje Paškog statuta na 25 milja od otoka Paga i u tom su se području, s ovlaštenjem komune, smjeli uhititi razbojnici. Kradljivci koji su bili osuđeni na progon bili su izgnani 25 milja izvan otoka Paga.
-Kažnjava se krađa barke, kao i posudba barke zločincima. Kaznenopravna odredba O starim lađama ukazuje na naznake pomorske ekologije u Paškom statutu. Inkriminirana je i krađa životinja od strane naoružanih brodica, a teškoće u opskrbi živežnim namirnicama dovele su do strogog reguliranja trgovine ribom. Želeći omogućiti uvjete za neometani privredni razvoj komune, statut regulira suvlasničke odnose nad brodom, dopuštajući suvlasnicima slobodno raspolaganje suvlasničkim udjelima. Ista je svrha odredbe o skraćenom sudskom postupku kao i odredbe o osiguranju tražbina osoba koje se spremaju otploviti, navodi doc. dr. sc. Vilma Pezelj.    
 
Prijevod Statuta Općine paške izdali su Matica Hrvatska-ogranak Pag i Pravni fakultet Sveučilišta iz Zagreba, a rad na prijevodu je trajao deset godina. Uz predstavljanje Statuta, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, o Statutu Općine paške održat će se dvodnevni znanstveni skup.

 

 

                                                     

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika