Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U PRVI RAZRED SREDNJE ŠKOLE BARTOLA KAŠIĆA UPISANO JE 28 UČENIKA, OD TOGA SAMO ČETIRI U UGOSTITELJSKI SMJER

AddThis Social Bookmark Button

U prvi razred Srednje škole Bartula Kašića iz Paga ove je godine upisano 28 učenika, od čega ih je 24 upisano u gimnaziju, a četiri u ugostiteljski smjer, za zanimanje kuhar. U srednjoj školi su zadovoljni brojem upisanih u gimnaziju, ali nisu zadovoljni brojem upisanih učenika u prvi razred ugostiteljskog smjera.

-Broj učenika u prvom razredu gimnazije je optimalan i taj broj omogućava kvalitetan rad. Međutim, nismo zadovoljni što ove godine niti jedan učenik nije upisao ugostiteljski smjer za zanimanje konobar, dok su za zanimanje kuhar upisana samo četiri učenika. Sva mjesta na otoku Pagu su turistički orijentirana i zanimanja kao što su kuhar i konobar su deficitarna, dakle to su zanimanja s kojima se može brzo pronaći posao i  zbog toga nije jasno zašto se učenici ne opredjeljuju za ta zanimanja, rekla je prof.  Milena Čemeljić, ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića.
Prof. Čemeljić je navela kako su učenicima osmog razreda osnovne škole predstavljena usmjerenja srednje škole i učenike se educiralo o tome što im upis za zanimanje konobar ili kuhar može značiti, s obzirom na mogućnost pronalaženja zaposlenja, ali i daljnjeg školovanja i napredovanja na poslu.
-Uz sve prednosti zanimanja kuhar i konobar, a među kojima je najvažnije brzo pronalaženje posla, isticali smo kako se sa završenom srednjom ugostiteljskom školom može pokrenuti vlastiti posao u ugostiteljstvu, jer tko želi krenuti u takav posao mora imati ugostiteljsku školu. Ako je nema, mora se prekvalificirati, a to je skupo. Međutim, usprkos tome za zanimanje konobar nije upisan niti jedan učenik, navodi  prof. Milena Čemeljić.
Srednju školu Bartula Kašića pohađa 101 učenik s cijelog otoka. Za učenike koji moraju putovati škola je, u suradnji s autoprijevozničkom tvrtkom, organizirala prijevoz autobusima koji je za učenike besplatan.
-Besplatan prijevoz učenika temelji se na Zakonu o otocima i smatram da je to dobro rješenje jer je besplatan prijevoz veliko olakšanje za roditelje učenika, rekla je prof. Čemeljić.

 

 

 

   

 

 

Prof. Milena Čemeljić, ravnateljica SŠ Bartola Kašića                                                        

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika