Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PRIBLIŽAVANJE STOLJETNOM REKORDU U TRAJANJU SUŠNOG RAZDOBLJA NA PAGU: OBILNIJA KIŠA JE ZAOBIŠLA PAG

AddThis Social Bookmark Button

U noći od nedjelje na ponedjeljak i od ponedjeljka na utorak nad Pagom su se nakupljali oblaci, nad Velebitom je sijevalo i sve je to obećavalo obilnu kišu, ali je kiša, kakva je padala na većem dijelu Kvarnera, zaobišla Pag. Palo je samo oko pet litara kiše po metru četvornom što je nedovoljno za natapanje tla.

Također, takva količina kišnice nedovoljna je za popunjavanje brdskih bara, lokvi, cisterni i bunara i za  oživljavanje presušenih izvora. Kiša je, ako ništa drugo, barem malo isprala paške ulice i trgove i razbudila život u prirodi, posebice puževe koji su se izvukli iz svojih suhih skrovišta i krenuli u potrazi za hranom. Posljednja obilnija kiša na Pagu je pala u studenom prošle godine i nedostaje samo četrdesetak dana do obaranja stoljetnog rekorda. Naime, ne padne li uskoro barem dvadesetak litara kiše po metru četvornom, u Pagu će se prvi puta od kada se mjere oborine, zabilježiti dvanaest mjeseci bez kiše. U Pagu je bilo izrazito sušnih godina, a najveća suša zabilježena je od druge polovine  1920. do prve polovine 1921. godine. Međutim, tada kiša nije pala sedam mjeseci.

Sve do sada zabilježene suše na Pagu događale su se nakon što kiša nije pala od četiri do sedam mjeseci i zbog toga bi razdoblje od studenog prošle godine do rujna ove godine moglo biti zabilježeno kao najsušnije razdoblje u meteorološkoj povijesti Paga. Podaci o vremenu na Pagu mogu se pratiti i uspoređivati jer u Pagu već gotovo čitavo stoljeće postoji meteorološka postaja koja je napravljena zbog proizvodnje soli.  Uz siječanj i prosinac rujan je na Pagu mjesec s najviše oborina, no do sada je palo oko pet litra kiše po metru četvornom, a višegodišnji prosjek je šest puta veći.

 

                                                                 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika