Petak, Listopad 30, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

POSLJEDICE DUGOTRAJNE SUŠE NA PAGU: PAŠKI SIR BI MOGAO POSKUPJETI KAKO BI OVČARI NADOKNADILI VELIKE TROŠKOVE I GUBITKE

AddThis Social Bookmark Button

Zbog suše koja na Pagu traje deset mjeseci proizvodnja ovčjeg mlijeka, kao sirovine za proizvodnju paškog sira, smanjenja je za oko 25 % što bi, kako procjenjuju ovčari, moglo dovesti do povećanja cijene paškog sira. Posljedice suše na Pagu su vidljive posvuda.  Izvor, potoci , bare, cisterne i bunari su presušili, a na pašnjacima nema trave.

Zbog toga je potrebno dohranjivati ovce. U ovčarskim udrugama navode kako se sijeno i djetelina nabavljaju u Lici i Istri, a kukuruz u Slavoniji. Ovčar koji ima stado od 80 ovaca za sijeno će potrošiti između 3.000 i 7. 000 kuna, a za kukuruz od 5. 000 do 21. 000 kuna. Procjenjuje se kako će ovčari zbog dohranjivanja ovaca morati kupiti oko 50.000 bala sijena, za što će potrošiti oko milijun kuna i 350 tona kukuruza i koncentrata u ukupnoj vrijednosti od oko 900.000 kuna. Uz nabavu hrane, ovčari imaju i velikih troškova zbog napajanja ovaca. Ovca dnevno popije oko pet litara vode što znači da ovčar koji ima stado od 100 ovaca mora dnevno potrošiti 500 litara vode. Zbog šteta nastalih sušom, članovi Ovčarske udruge „Rogujica“ iz Paga zatražili su pomoć od Zadarske županije.
-Ne tražimo previše, već samo da nam se pomogne u sufinanciranju nabave sijena i kukuruza jer to su veliki izdaci za svakog ovčara, rekao je Ante Donadić, predsjednik udruge „Rogujica“.
No, novčana pomoć za nabavu sijena i kukuruza neće značajno ublažiti štete zbog suše. Većina ovčara smatra kako se šteta može nadoknaditi jedino povećanjem cijene paškog sira. Paški sir se u obiteljskim gospodarstvima prodaje po cijeni od 150 do 180 kuna po kilogramu, međutim, cijena bi se mogla povećati na 200 kuna po kilogramu. S takvom cijenom umanjile bi se štete nastale zbog suše.  

 

                                                                    

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika