Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

SUŠA I OVČARSTVO: PAŠKI OVČARI ZATRAŽIT ĆE POMOĆ ŽUPANIJE JER ZBOG SUŠE IMAJU VELIKE GUBITKE

AddThis Social Bookmark Button

Paški ovčari, okupljeni u udruzi „Rogujica“ zatražit će od nadležnih institucija Zadarske županije pomoć zbog šteta koje su, zbog dugotrajne suše, nastale u ovčarstvu jer suša traje od studenog prošle godine i zbog toga je potrebno dohranjivati ovce. Odlučeno je to na sastanku udruge koji je održan u Gradskoj vijećnici.

-Suša traje mjesecima i na pašnjacima gotovo nema trave tako da se ovce moraju dohranjivati što je veliki trošak, a zbog suše neka manja gospodarstva su na rubu propasti. Nećemo tražiti proglašenje elementarne nepogode jer od toga nećemo imati nikakve koristi i na taj način nam se neće pomoći, rekao je Ante Donadić, predsjednik udruge „Rogujica“.
Ovčari će od Zadarske županije zatražiti sufinanciranje nabave kukuruza i sijena.
-U ovome trenutku to nam je najpotrebnije i vjerujemo kako će u županiji imati razumijevanja za tešku situaciju u kojoj se nalazimo, rekao je Donadić.
Članovi udruge „Rogujica“ su raspravljali i o vuni koja se već dvadeset godina, od kada nema organiziranog otkupa, sakuplja na pašnjacima. Tvrtka „Kristan nautika“ je paškim ovčarima ponudila model otkupa vune po kojem bi jedinice lokalne samouprave otkup sufinancirale sa 1, 5 kuna po kilogramu vune, a taj novac bi dobivali ovčari, dok bi „Kristan nautika“ vunu odvozila s otoka. Članovi „Rogujice“ su prihvatili model otkupa, ali uz neke izmjene koje su obrazložili problemom u dostavi vune do mjesta otkupa.
-Odlučili smo vunu dati besplatno i sami ćemo je dovesti do ceste, ali naš je prijedlog da otkupljivač nabavi kamion kojim će preuzimati vunu, rekao je Donadić.
Na sjednici je Ante Donadić rekao kako ovčari samo preko udruge mogu nastupati prema nadležnim institucijama i tako ostvarivati svoja prava.
-Naš cilj je razvoj ovčarstva na Pagu i promocija naših proizvoda. Radimo na rješavanju problema u ovčarstvu, a uz to radimo i na educiranju ovčara organiziranjem predavanja i seminara. Članstvo u udruzi ovčarima može pomoći i zbog toga pozivamo i ovčare s južnog dijela otoka da nam se pridruže jer što nas je više bolje ćemo raditi, rekao je Donadić.

Udruga „Rogujica“ utemeljena je prije dvije godine i okuplja oko pedeset ovčara iz Paga. Prva točka dnevnog reda sastanka bila je izbor novog vodstva udruge i Ante Donadić je ponovno izabran za predsjednika. Udruga surađuje s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, sa županijskim institucijama i organizira predstavljanje paškog sira i paške ovce na raznim manifestacijama.


                                                                

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika