Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

KOMUNALNO DRUŠTVO PAG I NOVI SISTEM NAPLATE-TKO NE PLAĆA RAČUNE ISKLJUČIT ĆE MU SE VODA

AddThis Social Bookmark Button

Komunalno društvo Pag počelo je s novim sistemom naplate komunalnih dugovanja, odnosno iskopčavanjem vode onima koji ne plaćaju račune. Prvi rezultati pokazuju kako je novi sistem uspješan.  Godinama je naplata komunalnih dugovanja u Pagu iznosila od 12 do 25 posto, pri čemu se 25 posto smatralo iznimnim uspjehom.

Najredovitiji u plaćanju računa za vodu bili su stanovnici grada Paga, u prvom redu umirovljenici i obitelji s manjim primanjima. Najslabija naplata bila je među vikendašima, a bilo je i povlaštenih pojedinaca s velikim primanjima koji se na primljene račune nisu ni osvrtali. Međutim, sve se to promijenilo.
-Prema svima postupamo jednako i nema povlaštenih. Svima dužnicima koje imamo na popisu, bez obzira tko su, uz račun dostavljamo opomenu u kojoj se navodi kako će im se, u slučaju neplaćanja, isključiti voda, a ako nepodmirena dugovanja ne plate ni nakon opomene, izdaje se nalog za isključivanje vode, kaže Duško Dragičević, direktor Komunalnog društva Pag.
Komunalno društvo Pag djeluje na području mjesta Pag, Gorica, Vlašići, Dinjiška, Smokvica, Vrčići, Stara Vas, Miškovići, Košljun i Šimuni te na području Općine Kolan na kojem je oko 5000 korisnika komunalnih usluga.

Mnogi od njih ne plaćaju račane ili ih ne plaćaju redovito. U Komunalnom društvu navode kako rade u skladu sa zakonom, a za nenaplaćene račune odgovorna je uprava Komunalnog društva. Prisilna naplata provodi se po sistemu najstarijih, a ne najvećih dugovanja kako bi se izbjegla zastara. Isključivanje vode onima koji ne plaćaju račune pokazalo se učinkovitim. Mnogi od onih koji su godinama izbjegavali plaćanje računa, a takvih je najviše bilo među vikendašima, iznenadili su se kada im je objekt isključen iz vodovodnog sustava. Shvatili su kako se sistem promijenio i platili su dugovanja, a nakon toga su im objekti ponovno priključeni na vodovodni sustav. No, među stanovnicima Paga ima i obitelji s vrlo niskim primanjima koja nisu u mogućnosti platiti zaostala dugovanja. U Komunalnom društvu su toga svjesni.
-Ljudi trenutno mogu biti u problemima i ne mogu platiti zaostale račune. Zbog toga smo omogućili korisnicima naših usluga obročno plaćanje. Svatko tko ne može platiti zaostale račune, može doći u Komunalno društvo radi dogovora o obročnom plaćanju, o plaćanju u dvije, tri ili četiri rate, kaže Dragičević.
Cijena vode u Pagu je 7, 20 kuna po metru kubičnom, a računi za kućanstva se, ovisno o potrošnji, kreću od 200 do preko 1000 kuna mjesečno.

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika