Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

USKORO ĆE POČETI BERBA GROŽĐA-UROD BI MOGAO BITI SLABIJI ZA 25% U ODNOSU NA LANI

AddThis Social Bookmark Button

Vinogradari s otoka Paga spremaju se za intradu, kako se na Pagu naziva berba grožđa. Intrada bi trebala početi koncem kolovoza ili  prvih dana rujna. Berba će, kako procjenjuju vinogradari najprije početi na središnjem dijelu otoka gdje je grožđe već gotovo posve zrelo, najkasnije na zapadnom dijelu otoka, a završit će do polovice rujna.

Premda vinogradarstvo nema gospodarsko značenje kakvo je imalo nekada ipak je proizvodnja vina, travarice i prošeka posljednjih nekoliko godina postala značajan izvor prihoda za nekoliko stotina otočnih obitelji koje se bave vinogradarstvom. U srpnju i kolovozu vremenske prilike su bile dobre, međutim, zbog jakih bura koje su puhale u svibnju i prvih dana lipnja, urod bi mogao biti za oko 25 % slabiji od prošlogodišnjeg. Urod će, kažu vinogradari, biti smanjen i zbog suše jer na Pagu obilnija kiša nije pala osam mjeseci.  Otočni vinogradari veći dio grožđa ostavljaju za proizvodnju vina, a jedan dio prodaju na veliko. Jedan od najvećih problema s kojima se susreću vinogradari je organizirani otkup grožđa kojeg na Pagu nema već  dvadesetak godina.
-Proteklih godina smo grožđe na veliko prodavali u okolici Zadra, ali prošle godine se grožđe moglo prodati i na Pagu i to po cijeni od šest kuna po kilogramu, kaže Frane Šupraha, vinogradar iz Kolana.
Zarada od prodaje grožđa je mala i zato je vinogradarima isplativije proizvoditi vino, travaricu i prošek jer se ti proizvodi mogu dobro prodati za vrijeme turističke sezone.
Na Pagu se najčešće uzgajaju sorte Gegić koji ima mala žuta zrna te Trbljan i Plavina koji imaju veća zrna.
-Na Pagu se od davnine proizvodilo bijelo vino od nekoliko sorata koje je zbog svoje boje, kao posljedica tradicionalne tehnologije dobilo ime Paška žutica. Glavna sorta za proizvodnju tog vina bio je Gegić, nosilac sortimenta na otoku, ranije znatno više proširen od ostalih sorti. Današnji uzgoj ograničio se na Trbljan zbog velike i redovite rodnosti, te Gegić za popravljanje kvalitete bijelih vina, te Plavinu kod crnih sorti, navode u tvrtki „Vina otoka Paga“.
Na mnogim dijelovima otoka mogu se zamijetiti obnovljeni vinogradi i vinogradari koji ih redovito obilaze što svjedoči o oživljavanju zanimanja za vinogradarstvo koje je nekada donosilo dobit gotovo kao i solarstvo i ovčarstvo.

 

                                                     

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika