Petak, Rujan 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

GOLEMA, NEISKORIŠTENA VRIJEDNOST: OD LJEKOVITOG MULJA PAG NEMA KONKRETNE FINANCIJSKE KORISTI

AddThis Social Bookmark Button

Nekoliko koraka od glavne paške plaže Prosika, na predjelu Lokunje nalazi se ljekoviti mulj, peloid koji se koristi za liječenje reumatskih oboljenja. Paški peloid je prije 37 godina ispitan na sveučilištu u Munchenu i tada su potvrđena njegova ljekovita svojstva. Ljeti mulj na Lokunji koriste mnogi turisti koji o ljekovitosti mulja doznaju slučajno.

-Turisti za ljekoviti mulj mogu doznati samo ako vide kako se netko maže pa se raspitaju. Stranci prolaze uz Lokunju kada se vraćaju s plaže Prosika i vide namazane ljude, a ne znaju o čemu se radi. Mnogima smo objasnili da je paški mulj ljekovit i neki od njih se vrate i mažu se. Ima ih koji dolaze već nekoliko godina za redom, a među ima i starijih i mlađih, kaže umirovljena učiteljica Marija Fabijan iz okolice Zagreba.
Ona je o mulju na Lokunji doznala davno.
-S roditeljima sam u Pag dolazila kao djevojčica i tada smo odlazili na Lokunju. Stariji su se mazali i sunčali, a mi smo se igrali s domaćima, a sada, kada sam ostarjela, na Lokunju se dolazim liječiti, kaže gospođa Marija.
Na južnom dijelu Paške uvale nalaze se velike količine peloida, no najviše ga ima na Lokunji gdje se peloid prostire na površini od oko 20 000 m2. Prije gotovo stotinu godina pokušalo se izgraditi lječilište u kojem bi se koristilo more i mulj, ali je taj pokušaj propao. U Pagu se često govori kako bi ljekoviti mulj trebalo iskoristiti za gradnju lječilišnog centra, no na tome se ne radi i od ljekovitog mulja Pag nema konkretne financijske koristi. Mnogi koji dolaze na Lokunju ne znaju kako se mulj koristi i zbog toga na naslagama mulja nastaje nepopravljiva šteta. Naime, mulj stavljaju u kante ili druge posude i mažu se kod kuće. Korišten na taj način mulj ne pomaže jer kada ga se stavi u posudu, nakon dva do tri sata gubi svoja ljekovita svojstva. Šteta nastaje jer se svakodnevnim odnošenjem smanjuje količina mulja na Lokunji. Nije poznato od kada se paški peloid koristi za liječenje reumatskih oboljenja, a prema predaji, za liječenje se koristi najmanje dva stoljeća. Nakon što se ispitivanjem potvrdila njegova ljekovitost, paški mulj bi se mogao koristiti i u komercijalne svrhe, posebno za izgradnju lječilišnog centra. No, za izgradnju lječilišnog centra potrebni su ulagači, a njih nema.


                                                        

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika