Petak, Studeni 27, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U DOMU KULTURE U POVLJANI PREDSTAVLJENA JE KNJIGA ANTE TIČIĆA "ZBORNIK STARIH PUČKIH POVLJANSKIH NAPJEVA"

AddThis Social Bookmark Button

U Domu kulture u Povljani predstavljena  je knjiga  Ante Tičića „Zbornik starih pučkih povljanskih napjeva“ u kojoj je objavljeno 126 pučkih napjeva s notnim zapisima. Napjeve je čitao glumac Ante Rumora, a o knjizi je uz autora, govorio i maestro Jure Maržić, predsjednik Matice hrvatske-ogranak Pag koji je radio kao glazbeni suradnik na knjizi.

Ante Tičić živi u Zadru, a porijeklom je iz Povljane, mjesta o kojem je napisao nekoliko knjiga, među ostalim „Rječnik govora mjesta Povljane“ i „Povljana-monografija“.
-Ovom knjigom, s ostalim mojim djelima kao pionirskim poduhvatima u egzaktnom rasvjetljavanju prošlosti i očuvanju vrijedne baštine mjesta Povljane, nastojao sam pridonijeti trajnom opstanku njenog vlastitog identiteta u sveukupnom životnom i kulturno umjetničkom miljeu domovine Hrvatske, rekao je Ante Tičić.
Tičić je naveo kako u svakodnevnom govoru, uglavnom pod utjecajem internetske tehnologije, nestaju zastarjele, arhaične riječi koje su dragocjeno korijenje svakog jezika.
-U takvom za život malih nacija opasnom i beskrupulozno nametljivom ozračju na žalost nalazi se i naša domovina, a naravno, u njoj i mjesto Povljana, rekao je Tičić.
O objavljenim pučkim napjevima Povljane Tičić je naveo kako su pisane u desetercu, a tematikom su vezani uz svakodnevni život u Povljani.
-Pučki napjevi su se prenosili usmenim putem naročito pjevanjem na raznim susretima i zabavama. Motivi tih starih pučkih napjeva što izviru iz puka radi potrebe njihovih zabava, nadahnuti su povljanskim svakodnevnim životom, ljubavnim temama i mjesnim običajima, rekao je Tičić.
Tičić je naveo kako su se pučki napjevi u Povljani prestali izvoditi šezdesetih godina prošlog stoljeća i zbog toga su mnogi zaboravljeni, no objavljivanjem su spašeni od zaborava.
Jure Maržić je rekao kako je dobro što je objavljen „Zbornik starih pučkih povljanskih napjeva“.
-Pučki napjevi su se pjevali u Povljani i bilo bi neoprostivo ne obnoviti ih, a  sada, kada su objavljeni, moći će se obnoviti i izvoditi, rekao je Maržić.
U  programu je sudjelovala klapa „Pag“, Komorno mandolinistički orkestar klape „Pag“ i pjevači pučkih napjeva.

 

                                                             

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika