Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAG: PROCESIJOM I EUHARISTIJAMA PROSLAVLJEN JE BLAGDAN VELIKE GOSPE

AddThis Social Bookmark Button

Procesijom od Starog grada do Paga i liturgijama u kojima je sudjelovao velik broj vjernika, u Pagu je proslavljena Vela Gospa, najveći vjerski blagdan na otoku. Prije blagdana Vele Gospe, 12., 13. i 14. kolovoza vjernici su sudjelovali u trodnevnoj duhovnoj obnovi. U noći od 14. na 15. kolovoza u Starom gradu je održano bdijenje koje je počelo u 22: 00 sata i trajalo do 6:00 sati.

Za sudionike bdijenja, vjernike iz Paga i hodočasnike, mladi iz župe Kamen i članovi Kursilje su pripremili prigodan program. Nakon bdijenja, u crkvi Sv. Marije u Starom gradu održana su misna slavlja. Misu u 6:00 sati predvodio je paški župnik don igor Ikić, a misu u 8:00 sati predvodio je župni vikar don Stipe Mustapić. Vjernici koji su sudjelovali u bdijenju od 5:00 do 9:00 sati mogli su se ispovjediti. Na blagdan Vele Gospe u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja u Pagu održana je misa koju je predvodio don Dario Tičić.  Središnji dio obilježavanja Vele Gospe u Pagu je svečana procesija koja je iz Starog grada krenula u 18:00 sati. U procesiji je kip Majke Božje, uz molitvu više tisuća vjernika, iz Starog grada prenesen u Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja u Pagu, a koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić.

Prema tradiciji kip majke Božje ostat će u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja do blagdana Male Gospe, 8. rujna kada će se u procesiji vratiti u svetište u Starom gradu. Dok se kip Majke Božje nalazi u Zbornoj crkvi svakog dana vjernici mole Gospin Ružarij, radosna, žalosna, slavna i otajstva svjetla, a četiri puta dnevno se održavaju krunice i to u 8:00,. 13:00, 19:00 i u 22:00 sata. Nakon krunice u 19:00 sati održava se misa koju predvodi paški župnik don Igor Ikić. Zavjetna procesija kojom se kip Majke Božje iz Starog grada donosi u Pag održava se od 1855. godine.

 

                                                                 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika