Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAG: U PARKU NA KATINAMA ODRŽAVA SE LJETNA ŠKOLA ARHEOLOGIJE NAMIJENJENA DJECI

AddThis Social Bookmark Button

U parku na Katinama, jednom od glavnih šetališta uz rubni dio stare jezgre Paga, od početka kolovoza svakodnevno se održava ljetna škola arheologije koju vodi diplomirana arheologinja Asja Zec. U ugodnom ambijentu, u hladovini stabala i uz more, na mjestu uz kojeg nema vozila, djeca se okupljaju ujutro i kasno poslijepodne i uče o arheologiji i o raznim tehnikama koje se primjenjuju u arheologiji.

Škola arheologije organizirana je na inicijativu nekadašnjeg direktora TZ-a Paga Slavka Pernara i paškog župnika don Igora Ikića, a cilj škole je kod djece popularizirati arheologiju i razvijati svijest o naslijeđenoj baštini. Voditeljica škole Asja Zec diplomirala je arheologiju u Zagrebu i u Padovi, a specijalizirala je prethistorijsku arheologiju i formativne procese prilikom stratigrafskih istraživanja. Radi na arheološkim istraživanjima u više zemalja. Školu arheologije polaze djeca uzrasta od tri do trinaest godina, a broj polaznika se mijenja.
-Trenutno školu polazi osmero djece koja dolaze svaki dan, a u rad škole se uključuju i djeca turista koja obično ostaju u školi samo nekoliko dana, a uključuju se i djeca prolaznika, kaže Asja Zec.
Djeca s velikim zanimanjem iz tla vade razne predmete, pažljivo ih čiste četkicama, spremaju ih. Asja Zec kaže kako djeca u školi arheologije uče sve procese unutar arheološkog istraživanja, a to su iskopavanje, podjela materijala unutar sloja, pranje, individualizacija, dokumentacija i analiza sloja. Za učenje je napravljeno improvizirano nalazište u obliku drvene kutije veličine četiri metra četvorna i dubine pola metara koja je ispunjena zemljom. U zemlju voditeljica Asja Zec stavlja razne predmete koje djeca iskopavaju.
-Radim na ovaj način jer tako djeca dobivaju dojam o tome što se sve može nalaziti pod zemljom i naučiti kako se nešto iskopava. Za mene je ovo prekrasno iskustvo, učim djecu arheologiji, ali istovremeno i ja puno učim od djece s kojom radim, navodi Asja Zec.

 

                                                          

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika