Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAŠKO KULTURNO LJETO: JOSIP PORTADA-DEVETA SAMOSTALNA IZLOŽBA SLIKA U TEHNICI ULJA NA PLATNU

AddThis Social Bookmark Button

U sklopu programa „Paškog kulturnog ljeta“ što se održava u organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, u velikoj dvorani Kneževog dvora otvorena je deveta samostalna izložba slika Josipa Portade pod nazivom „Retrospektiva“. Izložbu je, pred velikim brojem posjetitelja, otvorio maestro Jure Maržić, predsjednik Matice hrvatske-ogranak Pag. Na izložbi je postavljeno trideset slika rađenih u tehnici ulja na platnu koje su nastale u razdoblju od 2001. do 2010. godine. Na otvorenju izložbe izveden je prigodni glazbeni program. Nekoliko melodija na gitari izveli su maestro Jure Maržić i njegov učenik gitare Paolo Portada.

-Josip Portada se, kao profesionalni novinar i pisac najčešće izražava pisanom riječi, no ponekad poseže za kistom i platnom i izrađuje slike oslikavajući krajolik na svoj osobit način koji je bliže njegovoj viziji i dojmu nego preslikavanju stvarnosti, rekao je maestro Jure Maržić.

Portada je svoje likovne radove počeo izlagati 1983. godine na samostalnim i raznim skupnim izložbama u Zagrebu, Ljubljani, Mariboru i drugim gradovima, a prvu  samostalni izložbu u Pagu imao je 1996. godine u Gradskoj vijećnici.

Na izložbi je predstavljena i knjiga Josipa Portade „Prošlost Paga u slikama i zapisima“ što je svojevrsna fotomonografija paške prošlosti s brojnim starim zapisima o Pagu. Mnoge Paškinje i Pažani su, razgledavajući knjigu u kojoj je objavljeno 497 starih fotografija Paga i raznih događaja u Pagu, prepoznali članove svoje obitelji, prijatelje i prijateljice iz djetinjstva i s radošću se podsjetili na zaboravljene događaje.

-Iznimno sam zadovoljan velikim brojem posjetitelja koji su već prvog dana razgledali izložbu kao i reakcijama i komentarima. Također sam zadovoljan i prijemom na kojeg je naišla knjiga „Prošlost Paga u slikama i zapisima“ koja je prvi publicistički rad na temu paške prošlosti. Posebno me raduje što je među posjetiteljima bio velik broj Paškinja i Pažana, posebice starijih, koji su sa zanimanjem pogledali i izložene slike i knjigu, rekao je Josip Portada.

Izložba Josipa Portade u velikoj dvorani kneževog dvora bit će otvorena do 15. kolovoza, svakog dana od 20:00 do 23:00 sata.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O autoru:

Josip Portada profesionalni je novinar i pisac, rođen u Pagu gdje je završio   osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u   Zagrebu. Redovni je član Hrvatskog novinarskog društva od 1995. godine. Dobio je Zahvalnicu Grada Paga za dugogodišnji rad u oblasti kulture. Već je u srednjoj školi počeo istraživati pašku prošlost, osobito nepisanu književnu baštinu. U to je vrijeme počeo raditi na obnavljanju teksta Robinje kojeg je objavio 1997. godine. Istraživao je i brojne pravne dokumenta koji svjedoče o prošlosti Paga kao što su razne sudske presude, darovnice, javne isprave i Statut općine paške iz 1443. godine te biografije istaknutih Pažana. Prikupljao je  razne arhivske materijale o Pagu i na temelju toga je postavio prvu izložbu starih fotografija i crteža grada Paga (Gradska vijećnica,1990. godine). Kao ravnatelj Centra za kulturu sudjelovao je u izradi grba Grada Paga, te zastave i gonfalona. Bio je predsjednik Organizacijskog odbora za proslavu 550. godina od utemeljenja grada Paga 1993. godine. Osnivač je i prvi ravnatelj Centra za kulturu Pag, obavljao je dužnosti glavnog i odgovornog urednika lista „Ragan“, glavnog i odgovornog urednika lista „Naša Vila“, odgovornog urednika i v. d. ravnatelja Radio Paga i člana uredništva magazina „Zvijezde“. Novinske tekstove objavljivao je u listovima „Polet“, „Studentski list“, „Razmeja“, „Spektar“, „Arena“, „Večernji list“, „Studio“, „Slobodna Dalmacija“, „Narodni list“, „Zadarski list“, „Jutarnji list“, „Novi list“, „Feniks“, „Livingstone magazine“ te na internetskom portalu eZadar. Kratke priče objavljivao je u „Poletu“ i „Večernjem listu“. Bio je suradnik Radija 101 i Hrvatskog radija. Osnivač je Pagpressa, prve novinske agencije na Pagu i urednik je portala www.pagpress.com

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika