Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

FRANC KANGLER, GRADONAČELNIK MARIBORA, GRADA KOJI ĆE 2012. BITI SREDIŠTE KULTURE EU-A, USPJEŠNO SURAĐUJE S NOVALJOM I KOLANOM

AddThis Social Bookmark Button

Iduće godine Maribor će biti prijestolnica kulture Europske unije, što bi moglo pomoći Novalji, Kolanu i Povljani koji surađuju s Mariborom. Suradnju je pokrenuo gradonačelnik Maribora Franc Kangler, jedan od najuspješnijih gradonačelnika u Slovenjiji koji je za razne projekte u Mariboru iz fondova EU-a dobio više desetaka milijunja eura. Gradonačelnik Kangler na Pag dolazi četrnaest godina i kako kaže, stekao je mnoge prijatelje, među ostalima gradonačelnika Novalje Ivana Daba, načelnika Kolana Josipa Zubovića i načelnika Povljane Ivicu Pogorilića.

-S njima se privatno družim i poslovno surađujem, navodi Franc Kangler.
Iduće godine Maribor će biti prijestolnica kulture Europske unije i to će se iskoristiti ponajprije za suradnju s Novaljom.
-Maribor će biti europska prijestolnica kulture i zbog toga smo s Novaljom potpisali ugovor o suradnji kako bi promovirali rimski vodovod. Želimo dati priliku Novalji da taj jedinstveni spomenik kulture pokaže Europi. Primjerice, sličan ugovor imamo s Krapinom  za promociju Muzeja krapinskih neandertalaca. Uz to, neke izložbe koje će se održavati u Mariboru želimo dovesti u Novalju, ali i organizirati gostovanje Novalje  u Mariboru, kaže Franc Kangler.
Kangler navodi kako Maribor ima puno iskustva u korištenju sredstava iz fondova Europske unije. U četiri godine financirano je 45 projekta, a dobivena sredstva su za prilike u Hrvatskoj neshvatljiva. Za lutkarsko kazalište Maribor je dobio 6. 400.000 eura, za nogometni stadion 6 milijuna eura, za uređenje starog grada Maribora 3,5 milijuna eura, za staru kuću u Mariboru dva milijuna eura, za kulturni dom dva milijuna eura, za postavljanje signalizacije za slijepe i gluhe 600. 000 eura, za digitalizaciju katastra 500. 000 eura, za žičaru 4. 200.000 eura. 
-To su samo neki od projekata. Trenutno radimo na realizaciji projekta vodovoda vrijednog dvadeset milijuna eura i na realizaciji projekta kanalizacije također vrijednog dvadeset milijuna eura. Puno sredstava su dobili i privatnici, tako da je na primjer šest hotela na Pohorju izgrađeno sredstvima iz Europske unije, kaže Franc Kangler.
Bogato iskustvo koje je stekao u radu s fondovima Europske unije, Franc Kangler želi upotrijebiti i za organiziranje programa i projekata u Općini Povljana, Općini Kolan i Gradu Novalji, a koliko će tko sredstava dobiti ovisi o predstavnicima vlasti.
-To ovisi o gradonačelnicima i načelnicima. Možete dobiti jako puno ili ništa. Ako se ne radi na projektima neće biti ništa. Treba raditi projekte i  građevinske dozvole, treba angažirati stručne ljude, kaže Franc Kangler.
U suradnji s Gradom Novaljom i Općinom Kolan već je puno toga napravljeno. 
-Novalji i Kolanu smo osigurali besplatni bežični internet jer je to potrebno za sva mjesta koja razvijaju turizam. Također smo postavili kamere i tako omogućili gledanje Novalje i Kolana u živo preko interneta. Sa službene internetske stranice Maribora može se ući na stranice Kolana i Novalje, a s njihovih stranica na stranice Maribora. Reakcije na besplatni internet su vrlo pozitivne, a sada radimo na postavljanju besplatnog bežičnog interneta na području cijelog Grada Novalje, navodi Franc Kangler.
U suradnji s Mariborom u Novalji će se organizirati 3. mariborsku noć, Općina Kolan se ove godine  pobratimila s Občinom Starše koja je susjedna gradu Mariboru, a Občina Starše i Općina Kolan će u Mandrama organizirati Staršku noć. Suradnja između Novalje, Kolana i Maribora je obostrana. Predstavnici Grada Novalje i Općine Kolan zimi dolaze u Maribor i promoviraju turizam svojeg područja, a predstavnici Maribora ljeti na Pagu promoviraju zimski turizam.
-Od gostiju koji zimuju na našem Pohorju gotovo polovica su Hrvati. Zbog toga smo na Rabu, Pagu i Pašmanu u lukama postavili gondole od žičare, skije i pancerice kao posjetnik na zimu i skijanje. To je pomalo provokativan prizor kada se usred ljeta pomisli na zimu i snijeg, kaže Franc Kangler.
Kangler želi proširiti suradnju i s drugim gradovima na hrvatskoj obali Jadrana.
-Ove godine se u Mariboru održava konferencija o promociji turizma i uz gradonačelnika Novalje, načelnika Općine Kolan i načelnika Općine Povljana na konferenciju sam pozvao gradonačelnike Rijeke, Pule, Raba i Zadra kako bismo zajedno sudjelovali u tom projektu, kaže Franc Kangler.
Radi se o velikom projektu kojeg sa 85 % sredstva financira Europska unija, a u njemu sudjeluju i gradovi i općine iz Italije, Austrije i Mađarske.


                                                                 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika