Četvrtak, Listopad 01, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DOBAR PRIMJER: OPĆINSKI SUD U PAGU, PO BROJU RIJEŠENIH PREDMETA, POSTAJE JEDAN OD NAJBOLJIH SUDOVA U HRVATSKOJ

AddThis Social Bookmark Button

Općinski sud u Pagu bio je, po broju neriješenih predmeta jedan od najlošije ocijenjenih sudova u Hrvatskoj, no uskoro bi mogao postati jedan od najboljih. Prema podacima Ministarstva pravosuđa iz 2009. godine Općinski sud u Pagu bio je među pet sudova s najviše neriješenih predmeta i s predugim rokovima rješavanja predmeta. Prije dvije godine u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Pagu bilo je 7. 500 neriješenih predmeta, u prosjeku gotovo dva po stanovniku.

Predmeti su se rješavali od šest mjeseci do dvije godine, ovisno o vrsti predmeta. Međutim, kako je rekao Željko Đerđ, predsjednik Općinskog suda u Pagu, broj predmeta je u dvije godine smanjen na 900 što je izuzetno veliki uspjeh.
-Gruntovnica u Pagu trenutno ima oko devet stotina neriješenih predmeta što je velik pomak u odnosu na vrijeme prije dvije godine kada je bilo oko sedam i po tisuća neriješenih predmeta, rekao je Željko Đerđ.
Uz to što je smanjen broj predmeta, skraćeno je i vrijeme njihovog rješavanja. Predmeti se rješavaju u roku od šezdeset dana što je vrlo dobar prosjek. No, vrijeme rješavanja predmeta će se skratiti nakon što se riješe zaostali predmeti. Tada će se novi predmeti rješavati u roku od trideset do četrdeset dana, a to je znatno iznad prosjeka ostalih sudova u Hrvatskoj. S dobrim radom Općinskog suda u Pagu zadovoljne su prije svega stranke, ali nakon smanjenja golemih zaostataka zadovoljni su i djelatnici suda. Djelatnici Zemljišnoknjižnog odjela godinama su bili pod stalnim pritiskom golemog broja neriješenih predmeta i stalnih dolazaka stranaka koje su s pravom gubile strpljenje. Broj stranaka je rješavanjem oko 6. 600 predmeta uvelike smanjen, a nove stranke mogu se nadati brzom rješavanju sudskih postupaka koje pokreću. Općinski sud u Pagu jedan je od najstarijih u Hrvatskoj, a tradicija sudovanja u Pagu postoji od 14. stoljeća. O tome svjedoči Statut Općine paške iz 1443. godine u kojem su, na temelju starog običajnog prava, sudski postupci i formalno definirani. U posljednjih nekoliko godina Grad Pag je uložio značajna sredstva u uređenje Općinskog suda, a posebice u uređenje Zemljišnoknjižnog odjela.  

 

                                                                

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika