Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

CLAUDIA MAGAŠ, PROFESIONALNA FOTOGRAFKINJA: FOTOGRAFIJAMA ŽELIM ZABILJEŽITI LJEPOTU PAGA I PRENOSITI JE U SVIJET

AddThis Social Bookmark Button

Claudia Magaš, 34-godišnja profesionalna fotografkinja s paškim korijenima godinama fotografira Pag, a u srijedu, 13. srpnja u Arsenalu je otvorena njena izložba pod nazivom „Slike jednog otoka“  koja će se moći razgledati do 14. kolovoza. Fotografije Claudie Magaš osvajaju prije svega kao iznimni umjetnički radovi, ali jednako tako osvajaju pričom, dojmom kojeg ostavljaju i motivima. Claudia Magaš je Austrijanka i Hrvatica, rođena je u Pagu, otac joj je iz Dinjiške, a majka iz Graza.

-Prve godine života provela sam u Dinjiškoj, a kada sam završila prvi razred osnovne škole preselili smo se u Graz. Dvije godine sam živjela u New Yorku i osam godina u Oxfordu, a onda sam se vratila u Graz. Na Pag dolazim uvijek kada mogu, tu imam velik broj prijatelja, Pag jako volim i volim ga fotografirati, kaže Claudia Magaš.
Diplomirala je na Fine Art Photography & Multimedia Art u Grazu i postala profesionalna fotografkinja, što je, kaže, oduvijek željela. Fotografijom se bavi od osnovne škole.
-Rano sam zavoljela fotografiju i počela fotografirati. Htjela sam sama raditi fotografije, a ne samo fotografirati. Uredila sam tamnu komoru i kupila sve što je potrebno za razvijanje filmova i slika jer u to vrijeme nije bilo digitalnih fotoaparata. Fotografija je jedino s čime sam se željela baviti, kaže Claudia Magaš.
Svoj rad dijeli u tri kategorije, aktovi, portreti i umjetničke fotografije s raznih obiteljskih druženja, a osobito s vjenčanja.
-To je temelj mojeg rada, međutim na Pagu fotografiram krajolik, stare crkve i stare građevine. Volim slikati sve što je staro i što podsjeća na prošla vremena. Namjeravam fotografirati sve stare crkve i sve stare građevine, a nakon toga ću fotografirati težake, ribare, ovčare, stare ljude.  Sve te fotografije ću objaviti u knjizi, kaže Claudia Magaš. 
Fotografije Paga radi u crno bijeloj tehnici i za to ima razlog.
-Pag je ispunjen jakim, snažnim bojama koje odvlače pažnju od objekata koje fotografiram i zbog toga sam odlučila raditi crno bijele fotografije, kaže Claudia Magaš.
Iduće godine namjerava postaviti izložbu u New Yorku i u Engleskoj, no još nije odlučila hoće li je postaviti u Oxfordu ili u Londonu. Uz to, sprema i izložbe u Hrvatskoj. Svoje  fotografije objavljuje na internetskoj stranici www.claudiamagas.com na kojoj su tekstovi na njemačkom i na engleskom, a uskoro će biti prevedeni i na hrvatski jezik. U rujnu će nastavit fotografirati stare crkve i stare građevine.
-To je velik posao jer na Pagu ima jako puno zanimljivih starih građevina, a želim ih sve fotografirati. Neke crkvice su na mjestima do kojih se može doći samo pješice, usponom po kamenjaru, a do nekih samo brodom, ali vjerujem kako ću tu seriju slika uskoro završiti kako bih mogla  fotografirati ljude, kaže Claudia Magaš.
Kaže kako voli fotografirati na jesen i zimi.
-Ljeti ne volim slikati jer ima dosta turista, ali posebno mi je problem što je ljeti nebo uvijek plavo i vedro, a to ne volim. Volim kada se na nebu nešto događa. Uz to i krajolik je na jesen i zimi drugačiji i objekti koje fotografiram se ističu u okolini u kojoj se nalaze, kaže Claudia Magaš.
Claudia Magaš je samouvjerena i energična mlada fotografkinja koja ima jasne ciljeve i jasno definirane planove, a u svoj rad ulaže golemu energiju.  Za Pag je prava sreća što je među njenim planovima i fotografiranje Paga jer će tako Pag uskoro dobiti i prvu knjigu fotografija profesionalne fotografkinje, fotografkinje koja je svoje prve korake napravila u Dinjiškoj na Pagu.

 

 

 

                                                             

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika