Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DAN OPĆINE KOLAN: POTPISIVANJEM SPORAZUMA O SURADNJI S OBČINOM STARŠE KOLAN ZAKORAČIO U EU

AddThis Social Bookmark Button

U Kolanu je svečano obilježen Dan Općine. Proslava Dana Općine počela je svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj su uz domaćine bili nazočni i gosti, Bojan Kirbiš, župan Občine Starše iz Slovenije,  dr. sc. Šime Ivanjko, počasni konzul Republike Hrvatske u Sloveniji, Karlo Gjurašić, tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja,  Željko Lenart, državni tajnik u Ministarstvu turizma, župan Stipe Zrilić, predsjednica županijske skupštine Irena Devčić Buzov i drugi.

Na svečanoj sjednici vijeća nastupili su pjevači pučkih napjeva nakanat, a premijerno je prikazan dokumentarno-turističko- obrazovni film „Kolanjci“ koji je snimljen za potrebe turističke promidžbe i bilježenje detalja iz prošlosti i sadašnjosti Kolana. Snimanje filma financirali su Općina Kolan i TZ  Općine Kolan. Na sjednici su Bojan Kirbiš, načelnik Občine Starše i načelnik Općine Kolan Josip Zubović potpisali povelju o prijateljstvu. Općina Kolan će, zajedno s Občinom Starše, te s jednom općinom iz Italije i jednom iz Austrije sudjelovati u ostvarenju programa za koja će dobiti sredstva iz Europske Unije.
-Od kada se Općina Kolan osamostalila kvaliteta života u Kolanu se promijenila na bolje. Radne navike i velika upornost su jači od krize. Radimo na sređivanju katastarskih i sudskih knjiga za Kolanjsko polje. U Hrvatskoj samo pedeset sedam općina raspolaže čistim nekretninama, a Kolan će biti pedeset osma. Dobili smo i građevinsku dozvolu za poslovni centar Mandre, radimo na projektu izmjene gradske rasvjete u ekološku, uredili smo plaže, šetnice, tržnicu u Kolanu. Sva zemljišta u izgrađenom građevinskom području imaju rasvjetu i asfalt, rekao je Josip Zubović.
Josip Zubović je s posebnim zadovoljstvom istakao kako u Općini Kolan, u odnosu na popis stanovništva iz 2001. godine, ima 15% više stanovnika.
Župan Stipe Zrilić je rekao kako je s paškim sirom ime Kolana i Zadarske županije preneseno po cijelom svijetu.  
Željko Lenart je rekao kako Ministarstvo turizma radi na tome da zakoni budu što jednostavniji.
-Za izlazak iz krize moramo se prihvatiti posla. Pozivam vas da iskoristite poticaje i odazovete se na natječaje koji su u tijeku. Posebno treba promovirati gastronomiju koja je četvrti po redu razlog dolaska turista u Hrvatsku, rekao je Željko Lenart.
Nakon svečane sjednice vijeća Kolana, u zgradi Općinske knjižnice „Šime Šugar Ivanov“ otvorene su novouređene prostorije suda i katastra u kojima će se provoditi postupak obnove zemljišnih knjiga za Kolanjsko polje. 
-U ovim prostorijama će raditi dvije komisije, jedna za sud i jedna za katastar. Mislim da nećemo imati većih problema zbog toga što već imamo veliko iskustvo u Novalji koja je prošla kroz postupak izmjere i sređivanja sudskih i katastarskih knjiga. Gruntovnica u Pagu trenutno ima oko devet stotina neriješenih predmeta što je velik pomak u odnosu na vrijeme prije dvije godine kada je bilo oko sedam i po tisuća neriješenih predmeta, rekao je Željko Đerđ, predsjednik Općinskog suda u Pagu.
Trodnevni program obilježavanja dana Općine Kolan bio je bogat zabavnim i kulturnim događajima. Na Trgu kralja Tomislava održana je Smotra klapa otoka Paga na kojoj su nastupile klape Navalia, Luminali i Slavuji iz Novalje, klapa Povljana iz Povljane te klape Peružin i Sol te Ansambl Sv. Juraj iz Paga i klapa Kolanjke iz Kolana. Gost na smotri bila je klapa Cambi, a nastupili su i pjevači pučkih napjeva nakanat iz Kolana Ivan Šuljić Ivulić, Milivoj Šupraha Milić, Miro Zubović i Šime Šupraha Recmo. U Općinskoj zgradi otvorena je izložba slika Branke Ćetković i izložba fotografija Ante Zubovića.

Održana je i promocija razglednica iz serijala „Sićanje Kolana“ autora Ivana Balabanića. Na razglednicama su prikazani detalji iz prošlosti Kolana, kao što je tradicionalna suhozidna kuća pod ševar, starinska balatura, Kaštel plemića Paladinija iz 15. stoljeća i drugi motivi. Na otvorenju izložbe je rečeno kako je namjera nakladnika, Općine Kolan i udruge „Suhozid“ netipičnim serijama razglednica zabilježiti pojedinosti  iz prošlosti Kolana i otrgnuti ih od zaborava.

 

                                                             

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika