Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

KVALITETA I USPJEH: SIRANA GLIGORA IZ KOLANA ČETVRTI PUTA JE OSVOJILA PRIZNANJE SUPERIOR TASTE I S VELIKIM USPJEHOM POČELA S IZVOZOM SIRA U SAD

AddThis Social Bookmark Button

Četvrtu godinu za redom, „Sirana Gligora“ iz Kolana je u Bruxellesu za svoj Paški sir od ITQI (International Taste and Quality Institute) dobila priznanje Superior Taste, ovog puta sa 3 zvjezdice. U isto vrijeme „Sirana Gligora“ je počela sa značajnim izvozom svojih proizvoda u SAD, a predstavnici „Sirane Gligora“ su u lipnju nastupili na Croatian Wine Tasting Eventu u New Yorku, a 10. srpnja i na Fancy Food Show u Washingtonu.

-Nakon prošlogodišnjeg trijumfa na Međunarodnom natjecanju u Engleskoj, nagrada iz Bruxellesa za nas je potvrda da zbilja spadamo među najbolje proizvođače sireva u svijetu, jer ovo je već druga godina za redom da dobivamo tri zvjezdice, a prethodne dvije smo dobili po dvije zvjezdice za Paški sir. Iz toga se vidi da kvaliteta sira proizvedena u „Sirani Gligora“ nije slučajna nego se unaprjeđuje iz godine u godinu kao plod ustrajnog rada i predanosti izvrsnosti, kaže Šime Gligora, izvršni direktor „Sirane Gligora“.

„Sirana Gligora“ je nakon osvajanja hrvatskog i europskog tržišta s velikim uspjehom krenula u osvajanje velikog i iznimno zahtjevnog tržišta  SAD-a. Do izvoza na tržište SAD-a došlo je nakon uspostavljanja suradnje s Grand Prix Tradingom iz New Yorka.

-U SAD-u smo ove godine ostvarili prvi značajni izvoz i to Paškog sira. Sir je bez obzira na cijenu odlično prihvaćen, očito je da su ljudi prepoznali nagrađivanu kvalitetu. Na Croatia Wine Tasting Eventu smo sudjelovali osobno, a bili smo pozvani od strane američkog organizatora radi promocije sira uz najbolja hrvatska vina. Reakcije na naš sir „Gligora“ bile su izvrsne. Na poznatom i najvećem sajmu hrane u SAD-u, Fancy Food Show u Washingtonu smo sudjelovali upravo ovih dana, od 10. do12. srpnja, skupa s našim distributerom Grand Prix Tradingom iz New Yorka.

„Sirana Gligora“ godišnje proizvodi oko 300 tona raznih sireva, među kojima je najpoznatiji Paški sir s godišnjom proizvodnjom od oko 60 tona. Uz Paški sir, „Sirana Gligora“ proizvodi sireve „Žigljen“, „Kolan“, „Kozlar“ i „Mladi trapist“.

-Ove godine je, nažalost, zbog suše proizvedeno manje Paškog sira u odnosu na lani, jer je bilo, naravno manje paše pa time i ovčjeg mlijeka na Pagu. Nadajmo se dobroj idućoj godini. Međutim, treba biti svjestan da je Paški sir limitirani proizvod vrhunske kvalitete i to svima nama mora biti jasno, navodi Šime Gligora.

„Sirana Gligora“ želi imati i veće značenje u društvenom i kulturnom životu Kolana. Tako je u prostorima sirane postavljena izložba Frane Gligore pod nazivom „Suhozidi“.

-Frane Gligora, naš stric, poznat je kao izvanredan slikar paških motiva koje slika u tehnici ulja na platnu. Na katu trgovine „Sirane Gligora“ u Kolanu smjestili smo izložbu jednog dijela njegovih slika pod tematskim nazivom „Suhozidi“, a tema je logična za postavljenje u sirani jer prikazuje na najljepši način suhozide, ogradice, odnosno pašnjake, jarice, a to su kamene  pastirske kućice, odnosno sve ono što je bilo i ostalo esencijalno za način života na otoku i u konačnici za proizvodnju Paškog sira. Ovim putem pozivamo ljubitelje umjetnosti da posjete izložbu, tim prije što je ulaz slobodan,  rekao je Šime Gligora.

 

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika