Petak, Rujan 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DON IVAN RONČEVIĆ, ŽUPNIK KOLANA ODGOVARA GRADONAČELNIKU FABIJANIĆU: CRKVA SV. VIDA PRIPADA ŽUPI KOLAN

AddThis Social Bookmark Button

Don Ivan Rončević, župnik župe Sv. Luke iz Kolana reagirao je na izjave Ante Fabijanića, gradonačelnika grada Paga s konferenciji za medije o crkvi sv. Vida. Podsjetimo kako je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić najavio uređenje crkve sv. Vida na istoimenom najvišem otočnom vrhu, nakon čega su Općina Kolan, Župa Kolan i udruga „Suhozid“ iz Kolana reagirali otvorenim pismom u kojem navode kako crkva sv. Vida pripada Župi Kolan, a ne gradu Pagu te kako Općina Kolan namjerava urediti oštećenu crkvu.

Gradonačelnik Ante Fabijanić je tiskovnoj za medije to osporio tvrdeći kako crkva sv. Vida pripada gradu Pagu.
Reagirajući na izjave gradonačelnika Ante Fabijanića, don Ivan Rončević navodi:
-Povodom istupa gradonačelnika Paga na tiskovnoj konferenciji od 04. srpnja 2011. osjećam se dužan reagirati. Supotpisujući Otvoreno pismo nisam imao namjeru nikoga provocirati, kako mi to imputira gradonačelnik, a pogotovo ne građane Grada Paga, grada u kojem sam proveo dvije lijepe godine života, grada kojeg volim i često posjećujem i u kojem imam mnogo dragih prijatelja. Uvjeren sam da Pažani pismo nisu shvatili kao provokaciju već kao pokušaj zaštite onoga što držim svojim legitimnim interesom i dužnošću. Ne želim sada ulaziti u povijesne, političke i teritorijalne sporove između Grada Paga i Općine Kolan jer to uostalom i nije moj posao, već samo podsjetiti na nekoliko činjenica i evidentnih netočnosti u gradonačelnikovom izlaganju. Prva i osnovna činjenica je da crkva Sv. Vida pripada župi Kolan.

To je vrlo lako provjeriti u službenom Šematizmu Zadarske nadbiskupije (izdanje - Zadar 2005. godine) te još jednom podsjećam da nitko, bez dozvole nadležnog župnika, ne smije vršiti liturgijske čine na teritoriju određene župe. Naglašavam, granice župa nisu identične granicama općina, župne su, u ovom slučaju, mnogo starije. Osobno sam bio iznenađen kada sam iz medija saznavao da se na Sveti Vid planiraju i održavaju hodočašća, da se razmišlja o obnovi i o tome obavještava isključivo, u ovom slučaju, nenadležnog paškog župnika, a ignorira nadležnog kolanjskog župnika, vjerojatno iz prozirnih političkih razloga. Također nije točna gradonačelnikova tvrdnja da kolanjska  župa pripada nadžupi Pag, već obje pripadaju Paškom dekanatu i naravno Zadarskoj nadbiskupiji. Ono što posebno čudi i žalosti to su neozbiljni i nekompetentni gradonačelnikovi savjeti meni kao kolanjskom župniku, a koji ne nadilaze razinu kavanskog politikantstva pa se na njih ne bih ni osvrtao da ne sadrže notorne neistine. Gradonačelnik tvrdi da održavam mise u Gajcu koji je pod Krčkom biskupijom. To bi predstavljalo eklatantno kršenje kanonskog prava i bilo bi nešto na što ne polažem nikakvo pravo. Izjavljujem da nikad nisam služio misu u Gajcu te da bih to, u budućnosti,  eventualno učinio kao uslugu tamošnjem nadležnom župniku na njegov izričit poziv, odnosno molbu. Gradonačelnik mi zamjera što ne držim mise u Kolanjskom Gajcu već sam ga prepustio Krčkoj biskupiji. Nikom nisam ništa prepustio, nisam ja određivao granice župa i biskupija, služim mise tamo i samo tamo gdje na to imam pravo i dužnost. Gradonačelnik ponavlja otrcanu floskulu o miješanju Crkve u politiku. Neka javnost prosudi tko se u što miješa, Crkva u politiku ili politika u Crkvu kada nastoji arbitrirati oko nepostojećeg problema župnih granica. Osobno ne vidim ništa sporno da se i umiješam u politiku kao zoon politicon u aristotelovskom smislu tog pojma. Zar bi bilo bolje iz oportunizma pilatovski oprati ruke i apstrahirati od svake reakcije, čak i onda kad me se predmet izravno tiče. Bio sam svjestan možebitnih implikacija Otvorenog pisma, ali ne reče li jednom Solženjicin: oprezan čovjek – nikakav čovjek, želeći istaknuti da subjekt ponekad mora nadvladati hladni pragmatizam. Gradonačelnik mi javno prijeti tužbom zadarskom nadbiskupu očito nesvjestan promašenosti  svojih tvrdnji. Poručuje mi da se brinem o svojem području i svojim ljudima. Upravo sam to nastojao činiti supotpisujući spomenuto Otvoreno pismo. Svima je jasno da osobno nemam ništa protiv gradonačelnika i strano mi je svako dizanje tenzija, vodio sam se onom „amicus Plato, sed magis amica veritas“  (drag mi je Platon, ali mi je draža istina). Ma koliko ta istina nekoga boljela.

 

                                                               

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika