Utorak, Rujan 22, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

OPĆINA KOLAN ĆE IZGRADITI ZAVIČAJNU KUĆU U KOJU ĆE POSTAVITI ETNOGRAFSKU ZBIRKU

AddThis Social Bookmark Button

U Kolanu postoji jedina Etnografska zbirka na otoku s oko 150 predmeta koji su se nekada koristili u vinogradarstvu, ovčarstvu i u svakodnevnom životu. Frane Šupraha, jedan od osnivača Etnografske zbirke i prvi predsjednik KUD-a „Bartol Kašić“ unutar kojeg je zbirka i utemeljena, pita se što se danas događa s tim ponosom Kolana. Navodi kako je zbirka nedavno iz  Doma kulture preseljena u Zadružni dom i nije otvorena za javnost. 

-Nas nekoliko koji smo sudjelovali u osnivanju Etnografske zbirke željeli smo se ponovno s time baviti, ali ne možemo. Ne znamo u kakvom se uvjetima zbirka nalazi, a to je važno jer su predmeti od drva i tekstila i mogu lako propasti, rekao je Frane Šupraha.
Šupraha navodi kako je dosta predmeta iz zbirke nestalo.
-Nestalo je barem dvadeset posto predmeta, a gdje, to nitko ne zna. Šteta je što je dio zbirke izgubljen jer je ona vrlo vrijedna, rekao je Šupraha.
Šupraha je naveo kako je zbirka utemeljena u okviru KUD-a „Bartol Kašić“ 1978. godine.
-Na ideju o uređenju Etnografske zbirke došli smo godinu dana prije i u okviru Šahovskog kluba smo počeli po obiteljima evidentirati razne predmete. U inicijativnom odboru je bilo jedanaest mještana Kolana i kada smo osnovali kulturno umjetničko društvo, pošao sam u policiju, jer se to tada moralo, kako bih prijavio osnivanje društva. Mislili smo društvo nazvati Kolan, ali nam je službenik u policiji rekao kako bi bilo bolje da društvu damo ime po nekom značajnom čovjeku. Glasovali smo na listićima za jedno od predloženih imena među kojima su bili Marko Marulić, Petar Zoranić, naš Pažanin Bartul Kašić i neki drugi. Za Bartula Kašića je bilo šest glasova i tako je društvo dobile ime, navodi Frane Šupraha.
Nakon osnivanja KUD-a „Bartol Kašić“ počelo se s uređenjem Etnografske zbirke.
-Za zbirku nam je trebalo dosta novaca. Institucije u Pagu su nam pomogle i dobili smo dovoljno sredstava, a mještani Kolana su radili besplatno, kaže Šupraha.
KUD „Bartol Kašić“ je od nekadašnjeg SIZ-a dobio dvadeset milijuna, od RSIZ-a još dvadeset milijuna i od Poljoprivredne zadruge deset milijuna dinara. U uređenju zbirke pomagale su Zdenka Palčić Crnković i Jelena Gamulin iz Etnografskog muzeja u Splitu.
-Krajem osamdesetih, još u bivšoj državi dosta nam je pomogao i Borko Oguić koji je bio predsjednik Izvršnog vijeća, kaže Šupraha.
Šupraha je napustio KUD Bartol Kašić nakon osnivanja klape.
-Tada su se odnosi u društvu pogoršali i otišao sam, kaže Šupraha.
S drugim osnivačima zbirke htio se ponovno aktivirati, ali zbirke, kaže, nema.
Josip Zubović Pipe, načelnik Općine Kolan kaže kako su predmeti iz Etnografske zbirke na sigurnom i kako će se zbirka ponovno urediti.
-Općina Kolan je nizom dosadašnjih aktivnosti i projekata pokazala kako se zna brinuti o svojoj baštini pa će tako biti i s Etnografskom zbirkom. Predmeti su privremeno preseljeni jer nam je trebao prostor za urede katastra i suda zbog upisa čestica u Kolanjskom polju što je najveći projekt od kada je utemeljena Općina Kolan, rekao je Zubović.
Naveo je kako nema spoznaja o tome gdje su i kada nestali predmeti iz Etnografske zbirke.
-Ukoliko je nešto nestalo, to se moglo dogoditi samo prije osnivanja Općine Kolan i o tome treba pitati one koji su u to vrijeme vodili brigu o zbirci, rekao je Zubović.
Zubović je rekao kako će Općina Kolan otkupiti zemljište i izgraditi Zavičajnu kuću u kojoj će se postaviti Etnografska zbirka.
-Željeli smo otkupiti jednu kuću, ali u tome nismo uspjeli i zbog toga će se kupiti zemljište za gradnju. Zavičajna kuća će biti podsjetnik na stara vremena i nekadašnji način života u Kolanu, ali će obogatiti i turističku ponudu Kolana, rekao je Josip Zubović Pipe.


 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika