Nedjelja, Siječanj 17, 2021
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

SAVRŠENA PRECIZNOST I UMJETNOST-RADOVI VESNE HERENDA S MOTIVIMA PAŠKE ČIPKE

AddThis Social Bookmark Button

Na nedavno održanom 2. međunarodnom festivalu čipke u Pagu posebnu pažnju javnosti privukla je izložba Vesne Herenda postavljena u crkvi sv. Jurja na kojoj su prikazani radovi u staklu i keramici na temu paške čipke. U obilju svakovrsnih, a često posve neprikladnih suvenira što se ljeti prodaju turistima, radovi Vesne Herende su osvježenje. Ti su radovi drugačiji, originalni su i na osobit način prikazuju dio naslijeđene baštine grada Paga. Vesna Herenda rođena je 1966. godine, odrasla je u Senju, a posljednjih dvadesetak godina živi i radi u Pagu. Članica je Hrvatske udruge inovatora.

Premda se tek dvije godine bavi izradom keramičkih i staklenih predmeta s motivima paške čipke već je imala četiri velike izložbe. Izlagala je na Prvom i Drugom međunarodnom festivalu čipke u Pagu, a prošle godine je svoje radove predstavila u SAD, u prestižnoj MC Gallery na Manhattanu u New Yorku. Ove godine sudjelovala je na Međunarodnom sajmu inovacija u Slatini gdje je nagrađena plaketom  za umjetničko stvaralaštvo. Za samo dvije godine rada to su veliki uspjesi, a sve je počelo slučajno, s jednom unikatnom svijećom. 
-Sasvim slučajno sam počela s crtanjem motiva paške čipke na staklu i keramici. Na ideju sam došla kada sam htjela ukrasiti jednu unikatnu svijeću. To je bio zahtjevan posao jer je crtanje na parafinu vrlo teško obzirom na podlogu na kojoj se radi. Rezultat je bio jako dobar tako da  sam nastavila s oslikavanjem. Shvatila sam kako bih se s nečim takvim  mogla i željela baviti, kaže Vesna Herenda.
Crta konturnim bojama koje se suše, peku i nakon toga silikoniziraju radi zaštite.
-Nakon što sam usavršila oslikavanje došla sam na ideju o crtanju na tvrdoj podlozi, keramici i staklu. Inspiracije i ideje su počele same dolaziti jer keramika i staklo omogućuju kreativnost. Željela sam da i podloga na kojoj crtam bude drugačija i originalnija. Nisam mogla odmah naći keramičara koji bi napravio podlogu kakvu sam tražila. Slučajno sam počela raditi s gospođom koja se bavi fuzijom stakla što je uz moje oslikavanje dalo rezultat s kojim sam bila izuzetno zadovoljna, navodi Vesna Herenda. 
Prije tri godine otvorila je Poklon galeriju „Rozeta“ u kojoj se nude autohtoni suveniri.
-Devedeset posto stvari u dućanu su unikatni ručni radovi. Neke sam sama radila, a neke drugi umjetnici. Galeriju sam zamislila kao darovni dućan zbog toga jer u Pagu nema takve ponude. Meni je moja galerija neka vrsta produženog dnevnog boravka gdje i sama uživam u lijepim stvarima, kaže Vesna Herenda.
Dok se gledaju njezini radovi stječe se dojam kako na staklo i keramiku precrtava pašku čipku, ali ona to ne radi. Čipka joj služi kao inspiracija i kao polazna točka. Slika svoju viziju čipke i vjeruje kako će neki njeni crteži potaknuti i inspirirati čipkarice za izradu novih oblika čipke. Smatra kako bi paška čipka trebala biti inspiracija za više autohtonih proizvoda koji će prezentirati čipku i Pag.
-Od predmeta koje ukrašavam crtežom paške čipke posebno su mi dragi satovi, ali i pladnjevi i tanjuri s čipkom. To su uporabno-dekorativni predmeti koji se uklapaju u svaki interijer, moderan i tradicionalan. Moj rad je spoj tradicije i modernog. Najviše volim raditi na većim predmetima jer je mogućnost izražavanja kreativnosti puno veća nego kod manjih predmeta koje radim zbog potražnje, navodi Vesna Herenda.
Izložba u New Yorku bila je veliko priznanje za njen rad.
-Nakon što sam se javila na natječaj kojeg je raspisala Burza suvenira dobila sam priliku izlagati u MC galeriji. To je vrlo poznata galerija u kojoj izlažu mnogi poznati umjetnici i zbog toga mi je to bila čast. Posebno mi je bio drag susret s našim iseljenicima koji su s oduševljenjem dočekali takav događaj. Bilo je i poslovnih ponuda, ali crtanje čipke na staklu i keramici je takvo da nije moguće proizvesti puno takvih predmeta tako da svoje radove uglavnom prodajem u Pagu zaljubljenicima u Pag i pašku čipku, rekla je Vesna Herenda.

 

 

                                                               

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika