Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DVANAEST UDRUGA U DVANAEST GRADOVA PROTIV PREDLOŽENIH IZMJENA ZAKONA O PROSTORNOM UREĐENJU I GRADNJI

AddThis Social Bookmark Button

Udruga Pažana „Cvit soli“ sudjelovala je u akciji udruga civilnog društva koje su jučer točno u podne u dvanaest gradova Hrvatske održale  konferencije za medije na kojima su iskazale protivljenje predloženim izmjenama Zakona o prostornom uređenju i gradnji te novom Zakonu o postupanju s nezakonitim zgradama. -Udruge su se udružile kako bi digle glas protiv devastacije prostora i usvajanja populističkih zakona koji najviše pogoduju građevinskom lobiju i špekulantima zemljištem, potiču korupciju te se sasvim protive načelima održivog razvoja, rekla je Sanja Želehovski, predsjednica udruge "Cvit soli".

Želehovski je navela kako će od zakona imati koristi jedino krupni bespravni graditelji koji će od ekstraprofita moći priuštiti plaćanje financijske kazne i troškova legalizacije dok će siromašni na kraju i dalje ostati u ilegalnim objektima koje će im na kraju država ili srušiti ili ih isključiti iz komunalne infrastrukture.
Želehovski je navela kako će predložene izmjene i dopune na Pagu stvoriti probleme s nesagledivim posljedicama za domicilno stanovništvo, turizam, ovčarstvo i krajolik. Naime, Prostornim planom uređenja grada Paga iz 2007. godine od naselja Košljun do naselja Šimuni predviđena je 21 turistička zona ukupne površine 360 hektara, a usvoji li se novi zakon, na njima će se moći graditi i etažirati apartmani i prodavati kao posebne stambene jedinice. Na površini od 360 hektara moći će se graditi na tisuće apartmana.
-Takva količina apartmana je s jedne strane neshvatljiva betonizacija pašnjačkih površina što će smanjiti mogućnost bavljenja ovčarstvom, a s druge strane, takva količina apartmana će potpuno ugroziti domicilno stanovništvo koje se bavi turizmom, rekla je Sanja Želehovski.
Želehovski je navela kako su se stanovnicima Paga brisale postojeće građevinske parcele kako bi se mogle napraviti turističke zone.
-U turističkim zonama moći će se raditi stanovi za prodaju dok domicilno stanovništvo ne može graditi kuće na svojoj djedovini jer takozvani investitori trebaju prodavati stanove na područjima koja su nekad bili pašnjaci. To što se na taj način zadire u tradiciju, način života i rada samih Pažana uništavanjem tako velikih površina pašnjaka na kojima rastu raznovrsne ljekovite biljke i zbog kojih su paška janjetina i paški sir nadaleko poznati, izgleda kako nikoga ne brine, rekla je Sanja Želehovski.
Želehovski je navela kako je u prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prostornom uređenju i gradnji posebno problematičan članak 23. kojim se, kako je navela, uvodi nered u prostorno planiranje.
-Po tom članku obuhvat plana nižeg reda više ne mora biti usklađen s obuhvatom plana višeg reda. Konkretno nama u Pagu to znači da obuhvat plana kanala grad Pag – Košljun ne mora biti usklađen niti s jednim planom, navela je Želehovski.
Želehovski je navela kako je posebno teško stanje s arheološkom područjem Stari grad na kojem se nalaze ostaci građevina stari preko tisuću godina.
-Stari grad je zajedno s tamošnjim arheološkim nalazištem, na temelju Odluke o izradi UPU-a kanala Pag-Košljun, stavljen u obuhvat kanala i tako je pretvoren u građevinsku zonu. Ta Odluka nije usklađena s Prostornim planom grada Paga niti sa županijskim Prostornim planom i kao takvu je trebalo staviti izvan snage, a sada se ovim prijedlogom zakona legalizira ta odluka i u Starom gradu će biti omogućena gradnja. Smatramo da se ovakvim prijedlogom zakona radi povreda ustavnih načela Republike Hrvatske i europskih konvencija čija je potpisnica i Republika Hrvatska. Žalosno je da se pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju, sada kada su završeni pregovori, pokazuje pravo lice, lice mita i korupcije, zaključila je Sanja Želehovski.

 


                                                            

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika