Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

TRAGIČNO, ALI ISTINITO-U PAGU SE PROSTORNI PLANOVI DONOSE STIHIJSKI, BEZ DUGOROČNE STRATEGIJE RAZVOJA

AddThis Social Bookmark Button

Kada bi se zbrojilo sve što se od 1997. godine obećavalo graditi u Pagu i kada bi se zbrojila sva obećana radna mjesta Pag bi danas imao oko 4. 000 zaposlenih, jedanaest hotela, oko 3. 000 apartmana i vila, dvije marine, šest kampova, a manje turističke objekte čija se gradnja obećavala ne treba ni spominjati. Uz sve to, najavljivala se i izgradnja turističkih naselja. No, od svega nije se dogodilo ništa. Obećanja što su ih lokalni političari davali šakom i kapom o izgradnji turističkih objekata pokazala su se kao mrtvo slovo na papiru.

Na Pagu je počela još jedna turistička sezona bez novih hotela ili bilo kakvih drugih većih turističkih objekata. Pag raspolaže s oko 500 hotelskih ležajeva što se smatra nedovoljnim za ozbiljniji turistički razvoj. Primjerice, od Paga znatno manji Rab ima deset puta više hotelskih ležajeva. Prije osam godina, u vrijeme donošenja Prostornog plana grada Paga na sjednicama Poglavarstva i Gradskog vijeća govorilo se o potrebi urbanizacije milijuna metara četvornih pašnjačkih površina radi izgradnje turističkih zona na kojima će, kako se govorilo, „vrlo brzo početi gradnja i turistički razvoj, a samo s jednom zonom osigurat će se oko 200 radnih mjesta.“ Zanimljivo je kako se od konca devedesetih pa sve do danas politička podrška svakom velikom projektu objašnjava na isti način, najavom otvaranja radnih mjesta. Investitori čija imena paška javnost ne zna, u posljednjih su pet godina kupili goleme zemljišne površine koja su PPU-om grada Paga namijenjene za turističku izgradnju, no vrijeme prolazi, a na zemljištima se ništa ne događa. Neki su uvjereni kako su zemljišta kupljena radi mešetarenja, dok drugi smatraju kako su kupci imali ozbiljnu namjeru graditi, ali ih je u tome spriječila gospodarska kriza. Treći smatraju kako se gradnja hotela ne isplati jer se radom u dva do tri mjeseca godišnje ne može ostvariti zarada. Takav stav je neobičan jer je pitanje zašto bi netko davao milijune za kupnju zemljišta znajući kako neće ništa graditi jer se to ne isplati. Možda su najbliži istini oni koji tvrde kako je za sve pogreške krivo to što Pag nema dugoročnu strategiju razvoja. Jedan paški političar s velikim iskustvom u radu gradske uprave, koji je želio ostati anoniman jer se, kaže, ne želi svrstavati ni na jednu političku stranu, smatra kako je temeljna pogreška u tome što se prostorni planovi donose bez dugoročne strategije razvoja.
-Nije mi jasno kako se mogu raditi i Prostorni plan grada Paga i planovi nižega reda kao što su urbanistički planovi uređenja, a sve bez vizije u kojem bi se smjeru Pag trebao razvijati i što su prioriteti. Kuća se ne gradi od krova nego od temelja. Pagu je potrebna dugoročna strategija razvoja koju trebaju izraditi stručnjaci i onda se mogu raditi i planovi. Ovako se sve to radi doslovno napamet, po sistemu sad ćemo ovo, sad ćemo ono, a nema nikakve vizije razvoja.
Na sjednicama Gradskog vijeća nikada se nije ozbiljno raspravljalo o dugoročnoj strategiji razvoja Paga. U Pagu se, smatraju mnogi, važne odluke donose stihijski ili zbog određenih političkih ili nekih drugih interesa i zbog toga se mnogo toga radi pogrešno, a posebice ono što se odnosi na turizam. Prema podacima Turističke zajednice grada Paga prošle godine je u Pagu boravilo oko 90. 000 turista i ostvareno je oko milijun noćenja. Te brojke zvuče poput bajke, ali stvarnost je drugačija. Brojku bajkovitim čine gosti iz kampa „Šimuni“, a sliku o paškom turizmu u posljednje tri godine spašavaju i tisuće posjetitelja Zrća koji u kolovozu spavaju u Pagu jer u Novalji ne mogu pronaći smještaj. Iz svega toga može se zaključiti kako je paški turizam na niskim granama. Smatra se kako je Pagu potreban velik hotel ili kompleks hotela što bi bila jezgra razvoja turizma. Takvom stavu ide u prilog iskustvo s hotelom „Bellewue“ koji je izgrađen 1968. godine. Hotel „Bellewue“ je imao 370 ležajeva i bio je najveći hotel na otoku. Tako veliki hotel je potakao gradnju drugih, manjih turističkih objekata i obogaćivanje turističke ponude tako da se u samo dvije godine broj turista u Pagu povećao za 400 %. No, u to je vrijeme Pag imao dugoročnu strategiju razvoja u kojoj je, doduše, turizam bio na drugom, a solarstvo na prvom mjestu. Danas je, prema riječima političara, turizam na prvom mjestu, ali se za razvoj turizma gotovo ništa ne radi.

 


                                                                

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika