Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

LJETNI SUSRETI U PAGU: KSENIA MOROZOVA, JEDNA OD NAJBOLJIH MLADIH PIJANISTICA NA SVIJETU

AddThis Social Bookmark Button

Ksenia Morozova je rođena 1985. godine, diplomirala je klavir na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi, jednom od najprestižnijih glazbenih akademija na svijetu. Mnogi glazbeni kritičari je smatraju najboljom mladom pijanisticom na svijetu. Premda je mlada, njena karijera traje već deset godina. Nastupala je doslovno po cijelom svijetu, u gotovo svim zemljama Europe, u SAD, Japanu, Rusiji, Kini, u zemljama Južne Amerike, nastupala je u sjedištu UN-a u New Yorku, na primanjima kraljevskih obitelji…

Počela je svirati klavir sa šest godina, a od dvanaeste godine je dobivala  privatne instrukcije od sveučilišne profesorice Nane Nemsitsveridze. S odličnim uspjehom je završila glazbenu školu Gnessin Special Music School. S  jedanaest godina je osvojila drugu nagradu u Češkoj na natjecanju „Virtuozi per musica de pianoforte“ i drugu nagradu na Međunarodnom glazbenom natjecanju u Moskvi. Morozova je 2006. godine osvojila prvu mjesto na međunarodnom natjecanju pijanista „Gran Premio Europeo “Mendelssohn-Cup” u Italiji. To su samo neke od nagrada koje je osvojila.

Potječe iz obitelji glazbenika. Majka joj je pijanistica i kompozitorica, a otac joj je jazz gitarist.

-Odrasla sam uz glazbu i nekako je normalno što sam se i ja, pored majke i oca koji su glazbenici, posvetila glazbi, navodi Ksenia Morozova. –U glazbenu školu sam krenula sa šest godina, a počela sam nastupati već s petnaest godina kada su me zapazili glazbeni menageri i tada sam, osim nastupa u Rusiji, imala i velik broj nastupa u Kini i u drugim zemljama.

Morozova kaže kako su joj je u posebnom sjećanju ostao nastup u Bruxellesu za belgijskog kralja Filipa II. i kraljicu Paolu na kojem je bila cijela kraljevska obitelj, princ Phillipe Leopold, princeza Astrid Jozephine, princ Laurent Benoit i drugi. U lijepom sjećanju ostao joj je i nastup za španjolskog princa Filipa i njegovu suprugu Letiziu kao i nastup za Valéry Giscard d'Estainga, nekadašnjeg predsjednika Francuske.

Njen repertoar je sastavljen od djela Johanna Sebastiana Bacha do djela modernih kompozitora.

-Ne želim se ograničavati repertoarom, kaže Morozova. –Izvodim doista veliki repertoar, ali od svih mi je najdraži Rahmanjinov. Rahmanjinova djela najradije sviram i u tome doista uživam.

Glazbeni idol joj je dirigent Herbert von Karajan, a velika želja joj je nastup s Bečkim filharmonijskim orkestrom. U Hrvatskoj je nastupila prije dvije godine, u Kneževom dvoru u Dubrovniku. Uskoro odlazi u Belgiju, zatim u SAD gdje  ima dogovorene nastupe.

Posljednje dvije godine živi u jednom lijepom gradu u zapadnoj Europi, no uskoro će se zbog posla preseliti u London ili u Ameriku.

Mnogi je, uz komentare njenih nastupa, nazivaju najljepšom pijanisticom na svijetu. Na pitanje smeta li joj povezivanje izgleda s njenim sviranjem kaže kako na to ne obraća previše pažnje.

-Glazbena kritika je jedno, a dojam kakav ostavim na nekog je drugo. U ovom poslu izgled nije važan, a pogotovo ne presudan. Presudna je kvaliteta izvedbe, to je ono što se čuje. Što se tiče izgleda, ne mislim da sam najljepša, ali ako se nekim ljudima sviđam i na taj način nemam ništa protiv, no to za posao nije važno. Općenito mislim kako ljepota može donijeti neke dobre, ali i neke ne tako dobre stvari.

No, kako je došla u Pag? Slučajno, kaže.

-Nisam došla zbog posla, odnosno nisam ovdje radi nastupa već sam došla na kraći odmor i to na prijedlog prijateljice koja je već bila ovdje. Obišla sam grad i jako mi se sviđa, bila sam po cijelom otoku, obišla sam Novalju, a iz znatiželje sam posjetila i Zrće.

U Pagu se, kaže osjeća izuzetno ugodno i sigurno.

-Ovdje mogu poći gdje god želim, mogu normalno razgovarati s ljudima, ne osjećam nikakav pritisak i to mi se jako sviđa. Na primjer, tri večeri za redom smo prijateljica i ja sjedile na terasi jednog kafića i osjećala sam se divno. Šetale smo trgom i uz obalu i mogla sam se ponašati potpuno prirodno i to me oduševilo.

Kaže kako joj je u Pagu jako lijepo.

-Rado bih ostala cijelo ljeto, ali nažalost, zbog posla ne mogu, međutim, sigurna sam kako ću se vratiti. Mnogo toga još nisam uspjela vidjeti.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika