Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

KOLAN: PETO DRŽAVNO NATJECANJE U STRIŽI OVACA U TEHNIKAMA RUČNE I ELEKTRIČNE ŠKARE

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Hrvatskog saveza uzgajivača ovca i koza, Hrvatske poljoprivredne agencije, Udruge uzgajivača paške ovce Kolan, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i  ruralnog razvoja, Zadarske županije i Općine Kolan, u Kolanu je održano Peto državno natjecanje u striži ovaca u tehnikama ručne i električne škare. U kategoriji ručne škare prijavilo se šest natjecatelja, a u kategoriji električne škare petnaest natjecatelja koji su došli iz Zagrebačke, Šibensko-kninske, Zadarske i Križevačko-moslavačke županije.

Prije početka natjecanja sudionike, gledatelje i mještane Općine Kolan pozdravio je Đani Bunja, dožupan Zadarske županije.
-Zadarska županija je prva u Hrvatskoj  u ovčarstvu i kozarstvu, a simbol ovčarstva je utkan i u grb Općine Kolan. Ovca je plemenita životinja koja je ovaj narod stoljećima hranila i oblačila. Želim d nastavite čuvati tradiciju kao što ste to radili do sada, rekao je Đani Bunja.  
Natjecatelji su za striženje imali na raspolaganju 100 ovaca, a sudili su djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije. U kategoriji ručne škare prvo mjesto osvojio je Nedjeljko Čemeljić, drugo mjesto je osvojio Matej Baričević, a treće mjesto je osvojio Mario Blažek. U kategoriji električne škare prvo mjesto osvojio je Robert Tkalec, na drugo mjesto plasirao se Denis Mišković, a na treće Mihael Luka. Pobjednici su dobili diplomu, pehar i novčanu nagradu koju je osigurala Općina Kolan. Nagrade su dobili i najstariji natjecatelj u striži ovaca Zvonko Tičić i najmlađi natjecatelj Matej Baričević. Posebna nagrada dodijeljena je Tomislavu Cerinu za najljepše ostriženu ovcu.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije mr. sc. Zdravko Barać je rekao kako je cilj manifestacije predstaviti i promovirati ovčarsku proizvodnju, ali i ukazati na probleme, posebno problem vune.
-Na žalost, vremenom je vrijednost vune pala u zaborav i moramo promovirati načine njenog zbrinjavanja. Već dugo radimo na popularizaciji i standardizaciji paške ovce, a paška ovca je najistraživanija ovca u Hrvatskoj. Istraživanjima su stvorene pretpostavke za dobivanje oznake izvornosti za sir i janjetinu, rekao je mr. sc. Zdravko Barać.
Dubravko Pernjak, predsjednik Udruge uzgajivača paške ovce  „Kolan“ je rekao kako je ideja za natjecanje potekla od razmišljanja o vuni koja je trenutno zagađivač jer se često nakon striženja ostavlja u prirodi.
-Želimo probuditi svijest o vuni i radimo na organizaciji otkupa vune koja se trenutno nema gdje odlagati. Moramo poticati svijest o vuni i poticati izradu proizvoda od vune. U Kolanu je osnovana Poljoprivredno-turistička zadruga koja radi na rješavanju problema s vunom, a ovo je natjecanje u službi popularizacije vune, rekao je Dubravko Pernjak.
Nakon natjecanja priređena je zabava s brojnim domaćim jelima, a goste je zabavljala grupa „Duo kumpanji“.

 

 

                                                                  

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika