Četvrtak, Listopad 01, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U KOLANU JE ODRŽANO PRVO PRVENSTVO HRVATSKE U IZGRADNJI SUHOZIDA

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Udruge Suhozid iz Kolana, Udruge uzgajivača paške ovce Kolan, Hrvatske poljoprivredna agencije, DVD-a Kolan i Hrvatskog saveza uzgajivača ovce i koze, u Kolanu je održano Prvo prvenstvo Hrvatske u izgradnji suhozida-Kolan 2011. U natjecanju je sudjelovalo osam ekipa i to iz Drvenika, Tisnog, Vodica, Povljane, Luna, otoka Krka, Dragodiva i Kolana. Načelnik Općine Kolan Josip Zubović- Pipe je pred početak natjecanja rekao kako su svi dobrodošli u općinu vrijednih i marljivih ljudi.

-Drago mi je da se natjecanje održava u Kolanu, u kolijevci ovčarstva i proizvodnje paškog sira. Svim natjecateljima želim uspjeh, a svima ostalima želim ugodan boravak i dobru zabavu. Moramo svi zajedno raditi na promociji naših tradicionalnih vrijednosti, rekao je Zubović.
Prema propozicijama natjecatelji su morali izgraditi zid koji je morao biti visok jedan metar, širok 60 centimetara, a morala se postići kvaliteta standardne suhozidne međe. Natjecali su zadivljujućom brzinom, za oko deset minuta, uspjeli izgraditi suhozide u skladu s propozicijama natjecanja što je gledatelje začudilo i oduševilo. Kako su rekli organizatori, ekipe su se dobro pripremile, a kako su postigle gotovo jednak rezultat, sve su  proglašene pobjednicima. Svakoj ekipi je dodijeljen pehar napravljen od  oblikovanog komada stijene ukrašenog granom masline iz Luna. 
-Ove godine su na natjecanju sudjelovale ekipe koje smo pozvali, a slijedeće godine ćemo imati otvoreno prvenstvo tako da će se moći natjecati tko god se prijavi. Ovo prvenstvo je vrlo vrijedno jer potiče svijest o vrijednosti suhozida i potiče njihovo obnavljanje kako suhozida tako i kuća u suhozidnoj gradnji.  U Kolanu imamo školu gradnje suhozida i vjerujemo kako će Kolan postati suhozidno središte Hrvatske, rekao je Ivo Butković, predsjednik Udruge „Suhozid“  iz  Kolana.
U zabavnom dijelu programa nastupila je klapa „Kolanjke“.

 

                                                             

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika