Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PRIHVATE LI SE IZMJENE ZAKONA O PROSTORNOM UREĐENJU O KANALU PAG-KOŠLJUN ODLUČIVAT ĆE INVESTITOR I GRADONAČELNIK?

AddThis Social Bookmark Button

Udruga Pažana "Cvit soli", "Eko – Kvarner" i udruga "Eko Zadar" održali su tiskovnu konferenciju za medije na kojoj su iznijeli niz primjedbi na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji kojeg smatraju uvodom u urbanističku devastaciju Hrvatske, osobito Jadrana. Sanja Želehovski, predsjednica udruge „Cvit soli“ je navela primjer kanala Pag-Košljun o kojem će, ukoliko se prihvate izmjene i dopune zakona, odlučivati investitor i gradonačelnik što smatra nedopustivim.

Atana Grbić iz udruge Eko Zadar je  upozorila na pogodovanje interesima sumnjivom kapitalu, što predstavlja jedan od najgorih oblika kolonizacije i devastacije Hrvatske. Rečeno je kako donošenjem tako štetnog zakona, Vlada može uzrokovati nesagledive i nepopravljive štetne posljedice za hrvatski prostor kao jedan od najvrednijih prirodnih resursa Hrvatske. Radi se o zakonima koji će imati dalekosežne posljedice na životni prostor svih građana Hrvatske. Udruge smatraju kako se zapravo radi o novom Zakonu o prostornom uređenju i gradnji jer se mijenja više od 120 članaka. O postupanju s nezakonitim zgradama, koalicija ekoloških organizacija radi na analizi ovih zakona u suradnji sa stručnjacima.

-Radi se o predizbornom zakonu koji će otvoriti mogućnosti etažiranja apartmana u turističkim zonama, upozorio je Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera. -Fundamentalna je stvar odlučiti kakav turizam zapravo želimo. Resori plus golf turizam jednako je vrhunski turizam - naši ljudi turizam bi pretvorili u Karibe. Mi ćemo postati jeftina radna snaga, a tu nema mjesta za domaću priču.

Naveo je kako je prostor na obali preuzeti velike korporacije, a stranci će ubirati profit, dok će domaće stanovništvo plesati folklor.

-Naše resorte ne smijemo pretvoriti u velike spavaonice, rečeno je na konferenciji.

Piršić je dao osvrt na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o prostornom uređenju i gradnji, pojašnjavajući kako je vrlo nelinearan, pa treba ići na inventarizaciju stanja, selektivni pristup i ponovno promišljanje prostora.

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika